Politiek

Vragen VVD Hollands Kroon over WOZ bezwaartermijn

Advertentie:

Anna Paulowna – De lokale VVD-fractie in Hollands Kroon heeft politieke vragen gesteld over de afhandeling van de informele bezwaartrajecten van de wet onroerende zaakbelasting (WOZ). Dit als reactie op een memo van het college van 13 februari 2024, waarin het college aangeeft dat verlengen van het informele traject niet mogelijk is vanwege capaciteitsproblemen. De VVD is hier verbaasd over.

Het college stelt in haar memo onder meer: “Het taxatiebureau heeft geen extra capaciteit beschikbaar om een verlenging van het informeel bezwaartraject te ondersteunen in de komende bezwaarperiode in 2024.” Allereerst is de VVD-fractie blij dat het juridisch dus heel goed mogelijk is deze termijn te verlengen en heeft daarbij de navolgende vragen:

  1. De VVD-factie is namelijk verbaasd over het afketsten van de gewenste termijnverlenging op uitvoeringsproblemen. Zij wil van het college weten of deze het met de fractie eens is dat de verlenging van de informele bezwaarprocedure juist bedoeld is om deze capaciteitsproblemen te verlichten? En dat de resultaten uit het verleden dit ook laten zien?
  2. Het college schrijft ook dat specifiek de no-cure-no-pay problematiek voor deze capaciteitsproblemen zorgen. “Bent u het met ons eens dat het verlengen en verlichten van de informele bezwaarprocedure juist zorgt voor minder no-cure-no-pay procedures en dus tot minder capaciteitsproblemen, vraagt de VVD.
  3. Tot slot meldt het college dat de drie weken verlenging een negatief effect kan hebben op de doorlooptijden van de WOZ-bezwaren. De wettelijke reactietijd die gemeente hebben op een WOZ-bezwaar is tot het einde van dit jaar. “Kan het college uitleggen hoe de drie weken verlenging hier effect op kan hebben?”, wil de fractie weten.

VVD raadslid Rick Boersen vertelde afgelopen zaterdag in het radioprogramma ‘De Week op Zaterdag’ dat de VVD graag een informele bezwaartermijn van zes weken ziet. Daarnaast is hij van mening dat de OZB-heffing niet als eerste instrument gebruikt moet worden om gaten in de begroting te dichten, maar zouden eerst andere bezuinigingsopties in beeld gebracht moeten worden.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button