
Anna Paulowna – Het college van burgemeester en wethouders heeft de begroting voor 2025 aangepast. Uit de eerste bestuursrapportage blijkt dat er flinke afwijkingen zijn ten opzichte van de oorspronkelijke begroting. De gemeente past daarom de cijfers aan om beter in te spelen op de werkelijkheid en om belangrijke projecten te kunnen blijven financieren.
De inkomsten gaan volgens het college met ruim 13,6 miljoen euro stijgen. Tegelijkertijd laat het college de uitgaven stijgen met bijna 11,5 miljoen euro. Dit zijn soms noodzakelijke keuzes en soms bestuurlijke afwegingen om sommige projecten of beleidsterreinen te intensiveren. Hierbij wordt bijvoorbeeld 1,2 miljoen euro extra toegevoegd aan de reserve voor het Sociaal Domein. Dankzij een scala aan aanpassingen resteert er uiteindelijk nog steeds een positief saldo van ongeveer 1,36 miljoen euro, wat betekent dat de begroting in balans blijft.
Bestuurlijke keuzes
Zo is er 1,4 miljoen extra gereserveerd voor startersleningen. Dit geld wordt gestort op een speciale gemeentelijke rekening die wordt beheerd door de Stichting Stimuleringsfonds Nederlandse Gemeenten (SVn). Met dit bedrag kan de gemeente 50 extra startersleningen verstrekken. Zo wil de gemeente jonge mensen op de woningmarkt ondersteunen en hen helpen bij de eerste stap naar een eigen woning.
Ook op investeringsgebied is er goed nieuws. Er worden kredieten beschikbaar gesteld voor diverse projecten die de leefomgeving in de gemeente verbeteren. Zo is er geld voor de uitbreiding van de openbare ruimte op Campus de Terp (fase 2). Daarnaast worden middelen vrijgemaakt voor de reconstructie van de N239 en de rotonde bij Agriport, voor een nieuw wagenpark voor de openbare ruimte en voor verbeteringen op het gebied van waterhuishouding. Deze projecten moeten zorgen voor een beter functionerende infrastructuur en een prettiger woonomgeving.
Op 19 maart 2025 wordt de bestuursrapportage verder besproken in de Auditcommissie. Tijdens deze bespreking krijgen betrokkenen de kans om de gemaakte keuzes en de financiële planning goed door te nemen. Daarna gaat het stuk richting gemeenteraad die desgewenst bijstellingen kan maken in de door het college gemaakte keuzes.