Politiek

College Den Helder: verantwoordelijkheid opruimen hondenpoep ligt bij de baasjes

Advertentie:

Den Helder – Het college van de gemeente Den Helder heeft antwoord gegeven op vragen van de fractie Behoorlijk Bestuur over de aanpak van hondenpoep in de stad. Hoewel er intensief gehandhaafd wordt op het naleven van de regels in het hondenbeleid van de gemeente, ligt de verantwoordelijkheid voor het opruimen van hondenpoep volledig bij de hondeneigenaren, zegt het college.

In de afgelopen twee jaar voerde de gemeente ruim zeshonderd controles uit, wat resulteerde in 128 waarschuwingen en dertien boetes voor overtredingen als het niet opruimen van hondenpoep en het niet aanlijnen van honden. Verder worden vanuit handhaving en wijkbeheer jaarlijks speciale projecten uitgevoerd op diverse hotspots. Daarbij worden plaatsen waar veel hondenpoep ligt schoongemaakt en wordt er voor een periode extra toezicht gehouden. Ook wordt dan preventief met hondenbezitters gesproken en deelt de gemeente opruimmiddelen uit.

Behoorlijk Bestuur vroeg zich af waarom de gemeente niet meer actie onderneemt door hondenpoep zelf op te ruimen. “Waarom wordt er niet gezocht naar een structurele oplossing, zoals het inzetten van een poepzuiger? In de gemeente Purmerend wordt daarmee jaarlijks 38.000 kilo hondenpoep opgeruimd”, stelt BB. Het college reageert dat de gemeente niet van plan is om structureel hondenpoep op te ruimen. “Volgens onze APV is het verplicht dat hondeneigenaren overal zelf de uitwerpselen van hun hond opruimen. De verantwoordelijkheid voor het netjes opruimen van hondenpoep ligt dus bij de baasjes”, aldus B&W.

In 2020 maakte de gemeente Den Helder eenmalig gebruik van een poepzuiger, om daarna met een ‘schone lei’ verder te kunnen. Het college ziet het vaker inzetten van een poepzuiger niet als oplossing voor het probleem. “Dat leidt tot sterk verminderde aandacht van de verantwoordelijken voor het zelf opruimen”, zeggen burgemeester en wethouders. Daarnaast is het uurtarief voor de inzet van een dergelijke machine veertig euro en de aanschafkosten zijn € 50.000,-. Daar is volgens het college momenteel geen geld voor.

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

12 reacties

  1. Dus mensen doe gewoon je dollen yoga! Laat je hond niet kakken waar jezelf ook niet zou kakken.

    In 2013 stond er dit in de stukken:
    De hondenbelasting levert op jaarbasis ruim € 315.000,= aan inkomsten op. Uit deze kosten
    worden hondenvoorzieningen en het onderhoud bekostigd. De rest wordt gebruikt voor de
    algemene voorzieningen

    Dus het invoeren van de hondenbelasting zou altijd weer een optie kunnen zijn 😉

    1. Hondenbelasting is gewoon een “traditie” uit een ver verleden. Toen lieten mensen honden werken en werd er dus geld mee verdiend. Daarom heb je ook geen kattenbelasting. Probeer maar eens met een kat te gaan jagen of een kat voor een kar te zetten.

      Nu is het eigenlijk gewoon een “huisdierenbelasting” geworden. Als je dan iets wil met belasting, waarom zou je je dan beperken tot honden?

      Maar, als ik het goed begrijp, zijn er de afgelopen 730 etmalen dus 13 bekeuringen uitgedeeld voor overtredingen die “iets” met een hond te maken hebben. Dat is dus ongeveer 1 bekeuring per maand. En dat dus met intensieve handhaving. Dan rest maar 1 conclusie: we hebben het over een niet bestaand probleem.

      1. Intensieve handhaving in Den Helder? Jij gelooft ook nog steeds in Hans en Grietje zeker? Er wordt amper gehandhaaft. En als ze dat al doen dan komen ze aanrijden in een opzichtige auto waar een man of drie uitstappen in “uniform”. Dus op dat moment laat niemand zijn hondendrollen meer liggen. En dat waarschuwen moeten ze ook ‘ns mee stoppen, wat een flauwekul. Als je met je auto één km/u te snel langs een flitscamera rijdt dan word je ook niet gewaarschuwd maar krijg je ook gelijk een prent op de deurmat. Er moet gewoon veel en veel strenger gehandhaafd worden op loslopende honden en het niet opruimen van de drollen. En dan niet dat slappe waarschuwen maar gelijk een prent uitschrijven.

        1. Van mij mogen ze lik-op-stuk doen hoor, zeker wat betreft het bij hebben van zakjes en het opruimen van drollen. Ik zie niet in waarom je daarvoor zou moeten waarschuwen. Of een hond ergens wel of niet los mag…. ach ja…. nou dan kan het de eerste keer wat mij betreft misschien wel bij een waarschuwing blijven. Maar daar kom je dan een tweede keer niet mee weg natuurlijk. Van een gewaarschuwd mens mogen we dan wel verwachten, dat hij in het vervolg wel even zorgt dat hij op de hoogte is.

          Maar misschien heb ik makkelijk praten. Bij ons in de buurt is het over het algemeen prima mogelijk om je hond ergens even los te laten rennen. Zelfs hier in het park mag hij los. Het is in het nieuwe hondenbeleid niet beter geworden overigens, dat dan helaas weer niet.

  2. Beetje een domme vraag van BB. De gemeente stelt ten rechte, dat de hondeneigenaren zelf de shit van hun geliefde huisdier moeten opruimen. Als de gemeente dat zou moeten doen is het hek van de dam en schijten de wezens van “hij doet niks hoor” de hele stad onder. Er is nu genoeg gewaarschuwd en dus direct hard straffen.

    1. De gemeente stelt ook, dat ze intensief handhaven en daarmee dus die 1 boete per 2 maanden realiseren op “alles wat met honden te maken heeft”. Besef je dus, dat we het hier over maximaal 13 boetes in 2 jaar hebben voor het niet opruimen van hondenpoep. Maar realistischer is om te stellen, dat er bij die 13 boetes ook een aantal zullen zitten die over bijvoorbeeld “loslopen” gaan en dat we de 10 boetes per 2 jaar voor de hondenpoep niet eens halen.

      Hoe wil je van 10 waarschuwingen en 1 boete per 2 maanden door intensieve handhaving, naar de door jouw gewenste situatie dan? Volgens mij is het gewoon compleet kansloos om dit te gaan proberen op te lossen met het o zo makkelijk gekozen repressief beleid. Daar kom je als overheid – die inmiddels bij een zeer grote groep mensen niet meer kan rekenen op vertrouwen en volgzaamheid – gewoon niet meer mee weg. De burger is in steeds grotere mate helemaal klaar met “onze overheid” en kiest zijn eigen pad. En dan staat de overheid dus machteloos, want met 5 handhavers en 4 politieagenten gaan ze daar helemaal niets tegen doen.

      En mevrouw Bais heeft tijdens het ontwikkelen van het nieuwe hondenbeleid “de hondenbezitter” flink geschoffeerd. Heel eerlijk, haar nieuwe beleid zal me daarom ook echt een rotzorg zijn. Veel succes met je handhaving gewenst. Als er geen ruimte is voor dialoog, dan zullen standpunten verharden en komen partijen niet dichter bij elkaar.

  3. Wel grappig dat ze niemand betrapen, wij kunnen niet bij ons bootje komen zonder in de hondenpoep te trappen.
    De hele kade ligt vol evenals de graskant. Het is ook elke keer fijn als ze het grasmaaien, want dan liggen die drollen in je bootje.
    Overdag is het al een uitdaging laat staan dat je bij je bootje wil als het donker is.
    Als ik voor iedere drol die er ligt een euro mocht ontvangen konden wij daar toch een hele mooie boot van kopen.
    Gelukkig wordt er wel gehandhaafd als je bootje er niet netjes bij ligt.

    1. Inderdaad, de oevers van de grachten liggen vol met hondenstront. En ’s zomers stinkt het er verschrikkelijk. Echt onbegrijpelijk dat ze maar een paar boetes hebben kunnen uitschrijven.

  4. Volgens mij werken de handhavers tijdens kantooruren? Ervoor en erna kunnen hondenbezitters dus frank en vrij hun gangetje gaan. Het zou fijn zijn als alle uitwerpselen netjes worden opgeruimd. De meeste mensen zie ik dat ook wel doen, helaas dus niet iedereen. Wat wel zou helpen is iets meer prullenbakken in de openbare ruimte. Ik snap best dat het niet fijn is om een lekker lange wandeling te maken met een zakje drollen in je hand…

  5. Als bezitter van twee honden die gewoon de troep opruimt ben ik ook van mening dat er veel strenger gehandhaaft en vooral beboet moet worden. Hier in Hollands Kroon staan redelijk veel bakken met gratis zakjes . Toch laten veel hondenbezitters gewoon hun honden overal schijten . Op de stoep waarlangs de schoolkinderen lopen tot op het voetbalveldje aan toe. Het is niet de hond maar de baas die verantwoordelijk is . Wie niet horen wil moet maar goed voelen in de vorm van een dikke boete.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button