112

Versnelde aangifte tegen winkeldiefstal

Noord-Holland – Ondernemers kunnen voortaan gelijk online aangifte doen bij aangehouden winkeldieven. De politie heeft in samenwerking met winkeliers en partners in de strafrechtketen, onder de naam RAPP, een nieuwe methode ontwikkeld voor de afhandeling van winkeldiefstallen.

Hierbij kan door de winkelier eenvoudig online aangifte worden gedaan als in de winkel een winkeldief is gesnapt. Het proces is gebruikersvriendelijker, voor zowel ondernemer als politie, en zorgt voor een veel efficiëntere afhandeling. Deze nieuwe methode vervangt het huidige Landelijk Aangifte Formulier Winkeldiefstal (LAF). Vanaf beginapril 2021 kunnen alle winkeliers in Noord-Holland digitaal aangifte doen.

Winkeldiefstal kost ondernemers niet alleen veel geld, maar ook een hoop tijd. En dat laatste geldt ook voor de politie. Om het aangifteproces te vereenvoudigen is een nieuwe app ontwikkeld, waarmee nu een winkeldiefstal, maar in de toekomst ook andere vormen van veel voorkomende criminaliteit, zoals vernieling en mishandeling, kunnen worden afgehandeld. Deze online aangifte helpt ons allemaal”, zegt Peter van Akkeren van de politie, Eenheid Noord-Holland. “In de testfase die we begin dit jaar in Noord-Holland zijn gestart zien we dat het werkt. En dat horen we ook terug van de winkeliers”

Zo ook van supermarktmanager De Groot. Hij deed mee aan de test en is zeer positief over RAPP. “Het is simpelweg de juiste gegevens invullen om een volledige aangifte te doen.” Dat kan nu in een paar minuten achter de computer of via de mobiele telefoon. Doordat de app de gebruiker stap voor stap begeleidt, werkt het snel en accuraat. Voorheen was er nog wel eens onduidelijkheid omdat de aangifte moest worden uitgetypt. De aangifte app voorkomt dus ook het controleren en afstemmen achteraf. “Per incident hebben we zeker 10 tot 15 minuten gewonnen en voorkomen we veel frustratie”

Hoe werkt deze nieuwe aangiftemethode voor een winkeldiefstal?
De winkelier betrapt op heterdaad een winkeldief en belt naar 112. Terwijl de politie onderweg is, start de ondernemer zelf de online aangifte. De politie ontvangt direct alle gegevens. In de winkel controleert de contactpersoon samen met de politie de aangifte en ondertekent deze digitaal. Via politie.nl ontvangt de winkelier de ondertekende aangifte en wordt geïnformeerd over de afhandeling. “Alles digitaal, dus geen honderden papieren kopietjes meer”, benadrukt De Groot. “Veel beter overzicht en dat geldt ook voor de politie”, vult Van Akkeren aan. “Hiermee versterken we ook de communicatie tussen politie en winkeliers’, een echt win-win dus.”

Vanaf deze maand kan een meerderjarige verdachte, die voor de eerste keer betrapt is, ter plaatse in de winkel een ‘reprimande’ krijgen. Dit betekent, dat de dief wordt geregistreerd, maar niet verder gestraft. Hiervoor zijn wel een aantal voorwaarden opgesteld; zo wordt er ook gekeken naar andere geregistreerde overtredingen van de dief. De winkelier behoudt het recht tot schadeloosstelling en het opleggen van een winkelverbod. Bij een volgende keer komt de dief er niet meer met een reprimande van af. Dan wordt vervolging ingesteld. Ook als de diefstal later wordt ontdekt, kan online aangifte worden gedaan.

De voordelen van RAPP op een rij:

De aangifte gebeurt digitaal (via computer of smartphone).
De politie leest de gegevens direct mee in het systeem en handelt het incident ter plaatse af.
De winkelier is klaar in een kwartier.  
Hogere aangiftebereidheid leidt tot hogere pakkans. 
Meerderjarige first offenders kunnen (onder voorwaarden) een reprimande krijgen. 
Financiële genoegdoening (civiel) blijft bestaan, net als het opleggen van een winkelverbod.
Beter geïnformeerde politie door meer inzicht in aangiftes. 
Stimulatie van de relatie tussen ondernemer en politie 

 

Is er sprake van heterdaad? Is bijvoorbeeld een winkeldief aangehouden of op de vlucht? Bel 112. Geen spoed? Bel 0900-8844

Toon meer

Jamie Verboon

Mijn naam is Jamie Verboon (20) studente aan het Mediacollege in Amsterdam. Tijdens mijn stage bij Regio Noordkop richt ik mij vooral op redactiewerk en radio. Ik ben bereikbaar via jamie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button