Sport

Voetbalclub VV Flevo 77 jaar

Advertentie:

Middenmeer – Voetbalvereniging VV Flevo heeft in het komende seizoen een grotere selectie. Vijf spelers waar veel van wordt verwacht komen naar de dorpsclub. De nieuwkomers zijn: Alen Sitnic (SEW), Kamal Qebayli (LSVV), Rezah Ibrahim (Wieringerwaard), Teun van Zaal (Vesdo) en Jort Merk (spits van LSVV). Treurnis is er over het vertrek van de veel scorende spits Mike Zomerdijk naar Zouaven. Het vertrek van Stijn Kral naar DWOW is ook een aderlating. Maar met de 4 nieuwe aanwinsten is de selectie van Flevo sterk genoeg om in september met vol vertrouwen aan het nieuwe seizoen te beginnen. Dinsdag 20 juni 2023 bestaat VV Flevo 77 jaar.

Oprichting
Op 20 juni 1946, na de tweede drooglegging nadat door de Duitse bezetter de polder onder water was gezet, vindt in café Droog in Kolhorn de oprichtingsvergadering plaats van een nieuwe voetbalvereniging in de Wieringermeer. Een van de initiatiefnemers is de heer S.Breebaart. De naam van de vereniging wordt “Flevo” ondanks bezwaren van enkele aspirantleden, die wijzen op de slechte naam van het eerdere “Flevo” gedurende de oorlogsjaren 1940 en 1941.

Oorlogsjaren

Dit eerste Flevo, dat haar voetbalvelden heeft in Middenmeer en Wieringerwerf bestaat aanvankelijk uit een zaterdag- en zondagafdeling. Opgericht in 1934 door dertig Wieringermeerders.  VV Flevo speelt vanaf september 1934 in de competitie van de Noordhollandse Voetbalbond. De laatste wedstrijd van de club wordt gespeeld op 15 maart 1941. Flevo heeft zich in deze periode naar waarschijnlijkheid teruggetrokken uit de competitie vanwege het tekort aan inzetbare leden in de oorlogsjaren. Regelmatig kwam een elftal onvolledig of helemaal niet opdagen.

Concurrentie

Wanneer het in 1951 tot plannen komt om de afdeling DWO-voetbal op te richten sluit dit op veel bezwaren van zowel de KNVB als van voetbalvereniging Flevo. “Het aantal inwoners in de polder is te klein voor 2 voetbalverenigingen” en “dit betekent het einde van Flevo” klinken de protesten.  Maar VV Flevo blijft bestaan en brengt zelfs spelers naar een hoger sportniveau.

Talent van het eerste uur

Flevo-voetballer Bert Bouma maakt in 1955 de overstap naar de semi-profclub VV Sneek. In dezelfde periode valt het voetbaltalent van de spelers Arie Grot, “Meester Dekker” en Cor van Zoonen op. Zij schitteren enkele malen in het Noordhollands elftal.

Damesselectie

Naast de mannen heeft Marjoke de Bakker veel succes in het damesvoetbalelftal dat in 1972 bij Flevo aantreedt. De Nederlandse beker voor clubs wordt door de dames van Flevo veroverd. De prestaties die Marjoke op de grasmat legt springen in het oog. Al gauw wordt ze geselecteerd voor veel vertegenwoordigende elftallen. Ruim 13 jaar maakt ze deel uit van het Nationale Dameselftal en speelt ze maar liefst 64 interlands. Op de Wereldkampioenschappen in China haalt Marjoke zelfs de halve finale.

Een stuk regionale voetbalgeschiedenis dat we niet moeten vergeten.

Toon meer

Albert Bronk

Albert Bronk is sportverslaggever bij Regio Noordkop. Je treft hem bij het voetbal, het wielrennen, hockey, zwemmen, judo en op tal van andere sportieve locaties. Tips, nieuws of suggesties voor Albert? Mail naar sport@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button