Hollands KroonPolitiek

Hollands Kroon roept minister op regels rond verlichting windmolens per 2024 aan te passen

Advertentie:

Wieringermeer – Het college van de gemeente Hollands Kroon heeft in een brief minister Harbers verzocht de regels rondom obstakelverlichting van windmolens per 1 januari 2024 te wijzigen. Dit zou het mogelijk maken dat de rode lampen in windpark Wieringermeer alleen aangaan als er een vliegtuig overvliegt. Het Rijk gaf eerder aan de regelgeving pas te veranderen wanneer de Omgevingswet een feit is. Die wet treedt ook per 1 januari 2024 in werking.

De rode lampen zijn al langer een doorn in het oog van veel inwoners. Ondanks meerdere pogingen vanuit de lokale politiek om iets te doen aan de lichthinder zijn de toppen van de grote windmolens nog iedere avond verlicht. Een systeem waarbij de lampen alleen aangaan als er een vliegtuig in de buurt is lijkt voor iedereen wenselijker. Om dit te testen stond het Rijk een tijdje proeven toe.

Bij een windpark in Zeeland werd hiervan al gebruik gemaakt, maar Vattenfall koos ervoor om hiervan geen gebruik te maken, maar de definitieve wetgeving af te wachten. De exploitanten van het windmolenpark hebben aangegeven welwillend te zijn voor wijzigen van de obstakelverlichting op de turbines. Maar, door de kosten die hiermee zijn gemoeid willen zij graagzekerheid van het Rijk.

Verandering in 2024?
Het college van de gemeente Hollands Kroon hoopt dat die wetgeving er snel komt. Aangezien het Rijk eerder heeft gezegd de wetgeving pas te willen veranderen wanneer de Omgevingswet van kracht is stuurt burgemeester en wethouders nu een brief aan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Daarin roept zij het Rijk op om dan ook gelijktijdig met invoer van de Omgevingswet, de regels rondom obstakelverlichting vast te leggen. Dat is per 1 januari 2024.

Volgens het college is de rode obstakelverlichting erg vervelend: “Maar liefst 99 windmolens maken onderdeel uit van dit windpark en vallen onder de regelgeving die verplicht om obstakelverlichting te hanteren. Het open karakter van het landschap in de Wieringermeer maakt dat deze rode verlichting in de wijde omgeving te zien is. Dit wordt als enorm hinderlijk ervaren en tast de leefomgeving van onze inwoners aan.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button