Den HelderUitgaan

Lezing over James Webb-telescoop bij sterrenwacht Den Helder

Advertentie:

Julianadorp – Sterrenkundevereniging Zenit organiseert vrijdag 21 april een lezing over de James Webb-ruimtetelescoop. Edwin Mathlener zal in de Cees Bruining Sterrenwacht alles vertellen en laten zien over de bouw en resultaten die tot nu toe zijn verkregen met de telescoop.

Al dertig jaar kan iedereen genieten van de prachtige foto’s van de Hubble-ruimtetelescoop. Maar de levensduur van deze satelliet loopt op zijn eind. Lang geleden is men begonnen aan de ontwikkeling van de James Webb-ruimtetelescoop, die gepresenteerd wordt als de opvolger van de Hubble-telescoop. Het is ook een telescoop in de ruimte en heeft daarom geen last van slecht weer en luchtonrust. Toch is de Webb niet in alles een opvolger van Hubble: waar Hubble kan waarnemen in zichtbaar licht, infrarood en ultraviolet, kan Webb alleen kijken in het infrarood, maar daar dan wel ook naar langere golflengten dan Hubble.

Omdat de James Webb-telescoop niet in staat is zichtbaar licht waar te nemen, de kleuren waarin onze eigen ogen kijken, zijn sommige mensen teleurgesteld. Maar deze keuze is natuurlijk met opzet. Webb is onder andere bedoeld om de eerste sterren te bestuderen aan de verste grenzen van het voor ons zichtbare heelal, die het beste zichtbaar zijn in het infrarood. Maar Webb wordt ook gebruikt voor het bestuderen van geboorte en dood van sterren dichterbij, planeten bij andere sterren, maar ook voor objecten in ons eigen zonnestelsel. De eerste resultaten zijn zeer veelbelovend.

Kaarten
De lezing vindt plaats in de Cees Bruining Sterrenwacht, gevestigd aan Perenhout 12 in Julianadorp. De aanvang in om 20:00 uur, de zaal is vanaf 19:30 geopend. Een entreeticket van € 7 kan verkregen worden via een mail naar secretaris@sterrenwachtdenhelder.nl. Bij helder weer kan er na afloop van de lezing nog even door de telescoop van Zenit gekeken worden.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button