DefensieHollands KroonVideo

Herdenking Tsjechoslowaakse bemanning WO2-bommenwerper in bijzijn Tsjechische en Slowaakse diplomaten (video)

Middenmeer – Een Vickers Wellington bommenwerper met kenteken Z8838 kwam op 11 april 1942 neer aan de Molenweg bij Middenmeer. De bemanning, bestaande uit 6 Tsjechoslowaakse vliegeniers, overleed. 81 jaar later herdachten veteranen, samen met vrijwilligers van de Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon (SHHK), wethouder Mark Versteeg én vertegenwoordigers van de Slowaakse en Tsjechische ambassade de gevallenen.

Mark Hakvoort is voorzitter van SHHK en vond het een mooie herdenking. “Vrede is iets kostbaars, dat vergeet je wel eens als je in vrede leeft. Dan is het belangrijke dat de wifi werkt en dat er geen files zijn”, zegt Hakvoort, “maar deze jongens hadden geen keuze. Die vochten voor de vrijheid van hun land en ze zijn er bij omgekomen.” De oorlog in Oekraïne doet dat besef extra gelden.

In een toespraak benoemd Jozef Kušlita, Deputy Head of Mission van de Slowaakse ambassade, dat het herdenken van hen die zijn gestorven voor de vrijheid van Europa extra belangrijk is in tijden van oorlog. “We zijn er trots op dat we de Tsjechoslowaakse soldaten en vliegeniers kunnen eren. Ze hebben hun leven gegeven voor de bevrijding van Europa.”

Bijzondere verhalen
Het plaatsen van de herdenkingspalen in de gemeente werpt haar vruchten af. Er zijn meerdere herdenkingen door het jaar heen, die altijd goed worden bezocht. De publiciteit rondom de bijeenkomsten levert mooie verhalen op. “Drie jaar geleden hebben we de paal onthuld”, zegt Hakvoort, “en het leuke is dat zich inmiddels twee Tsjechische families gemeld hebben, één van hen schrijft zelfs een boek over deze bemanning.”

Vorig jaar waren deze families bij de herdenking. “Mensen komen hier naartoe om de plek te bezoeken waar hun familielid is omgekomen”, vertelt Hakvoort, “we denken wel: ‘het is tachtig jaar geleden’, maar voor sommige mensen is het nog steeds iets dat leeft. Dan is het belangrijk om het niet te vergeten.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button