Cultuur/NatuurTexel

Texel Big Day was een groot succes

Texel – Vogelaars hebben in het hele land 24 uur lang vogelsoorten geteld tijdens de Texel Big Day Home Edition. Afgelopen zaterdag 9 mei hebben meer dan 50 teams, vanuit huis zo’n 170 vogelsoorten geteld. Hiermee is 8.000 euro opgehaald voor de bedreigde Zomertortel.

Jaarlijks wordt op Texel in mei het Wadden Vogelfestival georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum Texel en het Nationaal Park Duinen van Texel. Onderdeel van dit festival is een Texel Big Day waarbij vogelaars 24 uur lang vogels kijken voor een goed doel. Dit jaar kon het festival niet doorgaan, maar de organisatie bedacht een alternatief waarbij alle vogelaars op een veilige manier toch een dag vogels konden kijken voor een goed doel.

Het uiteindelijke doel van de Texel Big Day is geld in te zamelen voor een goed vogeldoel. Tijdens deze speciale thuiseditie werd maar liefst 8.000 euro ingezameld, ter bescherming van de Zomertortel. Deze duivensoort is de laatste tiental jaren hard in aantal achteruitgegaan. Door het verdwijnen van broed en voedselgebied in Nederland en door de jacht in het buitenland.

Van het geld zal Vogelbescherming Nederland haar invloed tegen de plezierjacht in het buitenland kunnen vergroten en op Texel zal in samenwerking met Staatsbosbeheer de Zomertortel in het Nationaal Park Duinen van Texel geholpen worden. Laatste prijscategorie was dan ook voor wie de meeste Zomertortels zou zien. Het grootste aantal was vier vogels die voorbijvlogen in Breskens en werden gezien door Evert Florijn. Slechts enkele teams konden een zomertortel vinden, wat onderstreept waarom het belangrijk is deze vogel te beschermen. Ze zijn echt heel zeldzaam geworden.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button