Den HelderPolitiek

Ontwikkelingen vanuit Regiodeal komen langzamerhand op gang

Advertentie:

Den Helder – De Regiodeal Maritiem cluster Kop van Noord-Holland zal volgens programmamanager Mark Boerée en wethouder Kees Visser binnenkort haar vruchten gaan afwerpen. De Regiodeal is een samenwerking tussen het Rijk en de regio, waarmee tien miljoen euro wordt geïnvesteerd om het leef-, woon- en werkklimaat in de Kop van Noord-Holland te versterken. Een jaar geleden startte het project en de gemeenteraad werd maandagavond bijgepraat over de voortgang.

Die voortgang zou een stuk groter zijn wanneer er niet zoveel regelgeving bij kwam kijken. Volgens Boerée is dat altijd zo als je te maken hebt met innovatie. Er zijn bijvoorbeeld al geavanceerde waterstofdrones beschikbaar die van alles zouden kunnen opleveren, maar die niet zomaar mogen worden ingezet. Het aanpassen van de regels gaat eigenlijk trager dan de ontwikkelingen. De Regiodeal is dan ook de korte termijn aanjager van de lange termijn opbrengsten, zo stelt de wethouder: “Het is niet vandaag een waterstoffabriek en morgen 200 nieuwe werkplekken.” De landelijke overheid wil miljarden gaan investeren in de groene energie en de regio moet hiervoor worden klaargemaakt. Tot 2030 wil het nieuwe kabinet de uitgaven voor windmolens op de Noordzee verdubbelen.

Drie fronten
De Regiodeal zet in op drie fronten: ‘Human capital’, of het ontwikkelen van de arbeidsmarkt. Maritieme innovaties en als laatste de waterstofeconomie. Den Helder gaat en blijft volgens Visser een belangrijke rol spelen in de waterstofeconomie en de offshore-wind. Die markt gaat alleen maar groeien. Met de human capital-lijn zorgt de Regiodeal dat er voldoende en goed opgeleid personeel in de stad aanwezig is. De maritieme innovaties van bedrijven uit de regio worden via METIP gebundeld. De tien miljoen die totaal in de Regiodeal is geïnvesteerd moet in perspectief worden gezien: Er liggen voor miljarden aan kansen met duurzame energie in en rondom de Noordzee. Den Helder heeft een gunstige ligging en kijkt naar een aanpassing van de bestaande infrastructuur, niet een volledig nieuwe. De olie- en gas infrastructuur blijft behouden en zal naast de doorvoer van waterstof blijven bestaan.

Raad wil resultaten
Dolf Salverda van de Stadspartij reageerde kritisch. Volgens hem zijn er weinig echte resultaten geboekt. Tot dusver heeft het project maar een klein aantal banen opgeleverd, de meeste binnen de eigen organisatie. Programmamanager Boerée had begrip voor de kritische houding van Salverda. Het is nog niet heel zichtbaar wat de opbrengsten van de Regiodeal zijn. Toch gebeurt er al veel, al is dit vooralsnog primair het samenbrengen van de juiste partijen en het stimuleren van het onderwijs en de arbeidsmarkt. Henk Mosk had vragen over de organisatie. Volgens de fractievoorzitter van D66 lijkt het erop dat er enkel geld wordt uitgegeven aan de mensen binnen de organisatie en weinig aan de echte ontwikkelingen. Het klopt volgens Boerée dat er veel geld gaat naar het proces, maar dat proces is volgens hem ook ontzettend belangrijk. Juist vanuit de Regiodeal kan vorm en sturing worden gegeven aan de lokale partijen die uiteindelijk een rol gaan vervullen in de nieuwe economie.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button