PVV: Heeft gemeente Den Helder inwoners gevolgd via wifitracking?

Den Helder – De PVV fractie in Den Helder heeft het college gevraagd of zij ook, net als de gemeente Enschede, gebruik hebben gemaakt van wifitracking. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legde de gemeente Enschede recentelijk een boete van 600.000 euro op voor het volgen van mensen via hun smartphone. Het bedrijf achter de sensoren heeft aangegeven in nog 100 andere gemeenten actief te zijn geweest.

Frank Feeburg, gemeenteraadslid voor de PVV wil weten “in hoeveel gevallen de gemeente Den Helder gebruik heeft gemaakt van wifitracking, wanneer dit heeft plaatsgevonden, alsmede waarvoor dit gebeurde, wat met de opgehaalde gegevens is gedaan en welke maatregelen zijn genomen om de privacy van burgers maximaal te beschermen”. Ook vraagt hij het college om, indien wifitracking heeft plaatsgevonden, aan te tonen dat dit volgens de regels is gebeurd.

Uit berichtgeving van medio 2020 blijkt dat de gemeente Den Helder wifitracking ook heeft ingezet, maar dat zij er mee zijn gestopt omdat de anonimiteit van de inwoners niet gewaarborgd kon worden. Citymarketing Den Helder lijkt gebruik te hebben gemaakt van dezelfde methodiek die de AP nu als zeer kwalijk heeft benoemd, namelijk het volgen van personen voor een langere periode. Dit middel zou ingezet zijn om te kijken hoe lang iemand zich in een bepaald gebied bevond en vanuit daar te kijken of er evenementen konden worden georganiseerd om mensen daar langer te laten blijven.

Mobiele versie afsluiten