Den HelderJeugdVideo

90 jaar VVN: Verkeersexamen 1935 vs. 2022 (video)

Julianadorp – Veilig Verkeer Nederland bestaat negentig jaar. De organisatie is vooral bekend van het landelijk verkeersexamen voor leerlingen van groep 7 van de basisschool. Op de dag van het Verkeersexamen in Julianadorp bekijkt Koos van Beveren, secretaris van de afdeling in Den Helder, beelden van het verkeersexamen in de jaren ’30.

Het belangrijkste verschil is volgens van Beveren het straatbeeld. “Het straatbeeld is veel rustiger dan tegenwoordig, met hier een daar een andere verkeersdeelnemer. Ook waren er toen nog geen verkeerslichten, maar werd dat met agenten gedaan.” Na negentig jaar is het werk van VVN echter nog niet gedaan volgens de VVN-man. “Het is belangrijker dan ooit, de laatste jaren is er weer een stijging in het aantal verkeersdoden te zien.”

De tijd heeft niet stilgestaan. “Sommige kinderen hebben nu een e-bike dus die komen een stuk sneller voorbij”, vertelt vrijwilliger Wil van der Veeken, “ook het notitieboekje heeft plaatsgemaakt voor een tablet”. Dat heeft een aantal voordelen volgens Kees Bazen, de voorzitter van de plaatselijke VVN-afdeling. “We hebben de uitslag nu vaak op dezelfde dag binnen, terwijl onze secretaris daar vroeger heel veel tijd aan kwijt was. Ook kunnen we per school zien aan welke verkeersregels meer aandacht aan geschonken kan worden.”

Tablet of niet, uiteindelijk ligt het aan de kinderen of ze slagen. “Ik heb het rondje samen met mijn vriendinnen geoefend”, vertelt Elin van de Prinses Margrietschool. Niet iedereen is zo goed voorbereid. “Ik ben wel een beetje zenuwachtig”, zegt klasgenoot Jurgen, “maar de route is niet heel moeilijk dus ik ga het wel halen”.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button