Den Helder

Weer tien nieuwe gemeentelijke monumenten

Advertentie:

Den Helder – De gemeente Den Helder heeft er tien nieuwe monumenten bij: Onder andere het stationsgebouw, buurthuis Het Kraaiennest en boerderij De Schooten staan vanaf heden op de gemeentelijke monumentenlijst. Het zijn allemaal gebouwen uit de wederopbouw, de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Volgens de gemeente hoort de wederopbouw bij de identiteit van Den Helder. De stad is in de oorlog enorm verwoest door bombardementen. Toch is de waardering voor de periode niet altijd breed gedragen: “De typische architectuur uit de periode net na de oorlog wordt door velen als niet bijzonder bewonderingswaardig gezien. Ook het feit dat er veel gesloopt en verwoest is van het oorspronkelijke Den Helder maakt dat er weinig waardering is voor het erfgoed uit deze periode.” De gemeente besloot daarom in 2018 om meer gebouwen uit deze periode aan te wijzen als monument.

In januari begon de gemeente de procedure om weer een aantal monumenten aan te wijzen. Er komen er nu tien bij: Buurthuis Het Kraaiennest, boerderij De Schooten, het stationsgebouw aan de Middenweg, het gymnastieklokaal van H.A.B.C. Dun Hong aan de Pasteurstraat en het daarbij behorende plantsoen, Spoorstraat 52-54 en vier hoekwinkeltjes (Goudenregenstraat 34 en 36, Hortensiastraat 28 en Ribesstraat 44).

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button