Den Helder

Blauwe Vlag toegekend aan de stranden van Den Helder en Julianadorp

Totaal van 61 stranden en 134 jachthavens gecertificeerd

Den Helder/Julianadorp – De strandposten van strandslagen Duinoord, Zandloper en Julianadorp hebben donderdag de Blauwe Vlag toegekend gekregen. De Blauwe Vlag is de internationale milieu- en duurzaamheidsonderscheiding van FEE International.

De trend om duurzaam met toerisme en recreatie om te gaan neemt nog steeds toe. Dit is onder meer te zien aan de toename van het aantal Blauwe Vlag jachthavens en stranden in Nederland. De Blauwe Vlag wordt elk jaar uitgereikt door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de stichting overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenning- en kwaliteitssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens. De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft in Nederland 195 Blauwe Vlaggen toegekend, waarvan 134 aan jachthavens en 61 aan stranden. Dit is een toename van 6 nieuwe locaties.

Helga van Leur reikte donderdag 11 mei deze onderscheidingen uit op het strand van de Wassenaarse Slag. Jan Roelofsen (voorzitter) en Ruud Koelewijn (strandmanager) waren erg verheugd deze onderscheiding weer te krijgen als kroon op het werk van de duurzame exploitatie van de stranden Duinoord, Zandloper en Julianadorp. Een gemotiveerde ploeg medewerkers van de SSN is dagelijks bezig om aan gestelde eisen te blijven voldoen. Bij de aanvraag Blauwe Vlag wordt ook gekeken naar het educatieve aspecten. Dankzij de aanwezigheid van de Helderse Vallei in Den Helder wordt aan dit criterium voldaan.

Vrijwillige en lange relatie met Blauwe Vlag
De locaties vragen de Blauwe Vlag onderscheiding vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

De campagne van de Blauwe Vlag is in 1987 wereldwijd gestart, zo ook in Nederland. Stranden en jachthavens vragen jaarlijks deze internationale erkenning aan. Kenmerkend van Blauwe Vlag is dat er een lange relatie wordt opgebouwd tussen de Blauwe Vlag organisatie en de aanvrager. Zo mogen de stranden van Duinoord, Zandloper en Julianadorp wederom de Blauwe Vlag voeren. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button