Den HelderPolitiek

Kadernota Den Helder in het rood: “Ingrijpende maatregelen nodig”

Den Helder – De gemeente Den Helder kijkt aan tegen een negatief jaarsaldo van enkele miljoenen voor de jaren 2024, 2026 en 2027. Dat blijkt uit de kadernota 2024-2027 die het college aan de gemeenteraad heeft aangeboden. De grootste uitdaging vormt de kostenstijging in het sociaal domein en met name de Jeugdzorg. De bijdrage van het Rijk loopt juist terug. Er zijn ingrijpende maatregelen nodig, maar B&W heeft besloten om niet nu al te gaan bezuinigen en daarmee een signaal af te geven naar de landelijke en provinciale overheid.

In de kadernota staan de gemeentelijke ambities en doelstellingen voor de komende jaren beschreven. Daarbij is het een document waarin de nieuwe uitgaven, inkomsten en investeringen staan. In de door het college opgestelde kadernota is de hoeveelheid nieuw beleid redelijk beperkt gebleven. Zo wordt er €40.000,- op jaarbasis gereserveerd om inwonersbetrokkenheid te verbeteren en €15.000,- voor de uitwerking van de lokale inclusie agenda. Een grote investering wil het college doen in het armoedebeleid: Daar is een bedrag van drie ton voor beoogd voor zowel 2024 als 2025. Het opstellen van plannen voor de Koegraspolder en de verkeersveiligheid wordt nog eens een half miljoen gereserveerd. Daarnaast wordt op jaarbasis €25.000,- vrijgemaakt voor het lobbyen richting Europa en Den Haag. De gemeenteraad schrapte bij de begrotingsvergadering van november vorig jaar die investering nog.

De grootste nieuwe uitgaven wil het college doen in de openbare ruimte. Zo staat er 1,2 miljoen euro gereserveerd voor de uitwerking van kunstproject De Nollen. Verschillende politieke partijen stelden kort geleden al vragen over dit voornemen. De Woningstichting heeft daarnaast een bijdrage gevraagd in de kosten van de verbouwing van sporthal Quelderduyn. Het college wil akkoord gaan met een bijdrage van €800.000,-. Over de realisatie van de Seasaw wordt in 2023 een besluit genomen. De voorbereiding en reservering voor cofinanciering bedraagt €500.000.-. Voor de gevelrenovatie van het Julianaplein en het Marsdiepplein is nog eens anderhalf miljoen nodig. Dit omdat meer panden mee willen doen dan in eerste instantie verwacht.

Tekort door sociaal domein
Onder andere door kostenstijgingen in het sociaal domein ontstaat er een tekort. Het college vindt het niet terecht om dit in zijn geheel bij de gemeente neer te leggen: “De kostenstijging in de jeugdzorg vraagt te veel van gemeenten en kunnen wij niet alleen oplossen”, aldus kersverse wethouder Financiën Peter van Diepen. Er is nog weinig zicht op de bijdrage vanuit het Rijk voor de jaren vanaf 2026 en voor nu staat er vanaf dat jaar een negatief saldo van ruim drie miljoen euro in de kadernota. Volgend jaar is het tekort ruim acht miljoen. Hierin zijn de genoemde nieuwe beleidsvoornemens al verwerkt. Door allerlei beheersmaatregelen denkt het college nu al op jaarbasis bijna twee miljoen euro te besparen in het sociaal domein. Om te komen tot een structureel positief resultaat zijn echter “ingrijpende maatregelen nodig”, aldus B&W. “Met deze Kadernota geven we een duidelijk signaal af naar de provincie en het Rijk.” Op maandag 10 juli wordt de Kadernota inhoudelijk behandeld in de gemeenteraad.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

4 reacties

 1. De reserveringen voor “inwoners-betrokkenheid” en “inclusie agenda” samen € 55.000,00 kunnen geschrapt worden. Dat is geld uitgeven voor onzinnige zaken. Inwoners-betrokkenheid is nog nooit wat geworden en dat zal ook nooit wat worden. Inclusie? Doe normaar! Verder is nieuw beleid een achterlijke term, niet meer gebruiken!
  De reserveringen voor de Nollen en de Koegraspolder van samen € 1.700.000,00 kan ook drastisch lager.

 2. We kunnen 2 miljoen besparen op het sociaal domein en we geven 1.2 miljoen aan een stel profiteurs op de Nollen . Leg dat maar eens uit aan de ouders van kinderen die op de wachtlijst staan voor jeugdzorg.

  1. Er is inderdaad veel creativiteit nodig om dit uit te leggen. Het college zal het mijn inziens over de volgende boeg gooien: er is al veel geld geïnvesteerd in het ’totaalkunstproject’ en het zou daarom zonde zijn om nu een pas op de plaats te maken, temeer omdat de verschillende fondsen alleen subsidie willen geven als de gemeente ook over de brug komt. Dus ja, het kost veel geld, maar het levert ook wat op: een nationaal en internationaal aansprekend project. En als klap op de vuurpijl mag de gemeente ook nog eens twee opslagcontainers met kunst op het terrein plaatsen. Een aanbod dat je eigenlijk niet kan afslaan. Bovendien: er moet nu eenmaal iets gebeuren wil de geplande woningbouw bij Station Zuid kans van slagen hebben. Tot zover de waarschijnlijke reactie van het college…..
   Ik op mijn beurt zeg: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Gewoon die drie betonnen kolossen (het Van de Wint-museum in wording) slopen, het nieuw aangekochte terrein teruggeven aan de natuur en verder alles bij het oude laten….
   Maar ja, kunst en cultuur is nu eenmaal een hobby van de bestuurlijke elite, en het sociaal domein is dat niet. We kunnen alleen onze hoop vestigen op de gemeenteraad, die tenslotte de bevolking vertegenwoordigt, maar de kans is klein dat die er een stokje voor steekt. Daarvoor ontbreekt het dit orgaan aan ruggengraat.

 3. Een tekort van 8 miljoen – maar de “Seesaw” van 10 miljoen moet doorgaan…

  Geld uitgeven dat je niet hebt. Geld bedoeld om ouderen en hulpbehoevenden thuis te kunnen laten wonen.

  Dit is toch niet te geloven?

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: