Den HelderPolitiek

Motie Stadspartij en PvdA: Evalueer zelfbewoningsplicht

Adverentie

Den Helder – De fracties van de Stadspartij en de PvdA dienen bij de raadsvergadering van maandag 15 mei een motie in waarmee het college wordt opgedragen de eerder ingevoerde zelfbewoningsplicht in een aantal Helderse wijken te evalueren. Volgens de twee partijen wordt er niet goed gehandhaafd op zaken als woningsplitsing en illegale kamerverhuur. Daarnaast zou het gemeentelijk beleid op zelfbewoningsplicht achter lopen op de ontwikkelingen.

Sinds januari 2022 is het niet meer toegestaan om woningen in het Centrum, de Visbuurt, de Van Galenbuurt en de Oostslootbuurt te kopen voor de verhuur of langere tijd leeg te laten staan. Een jaar eerder werd door de raad strengere regels voor woningsplitsing en kamerverhuur vastgesteld. Dit zou allemaal de leefbaarheid moeten bevorderen. Eind vorig jaar liet het college echter weten dat het handhaven van deze regels lastig blijkt. Daarnaast vond B&W enige coulance op zijn plaats, omdat wanneer de gemeente meteen over gaat tot uithuiszettingen en dergelijke, de problematiek alleen maar erger wordt.

De Stadspartij was het daar niet mee eens en maakt zich al lange tijd zorgen om de problematiek in de oude woonbuurten als de Visbuurt. Ook de invoering van de zelfbewoningsplicht heeft de partij met argusogen bekeken. Koos van Dongen, oprichter van de Stadspartij, vertelde Regio Noordkop in januari van dit jaar nog hoe de nieuwe regels ook een schaduwzijde hebben: Investeerders trekken weg uit de wijken, waardoor verpaupering juist op de loer ligt.

Motie roept op tot evaluatie
Inmiddels concludeert de partij samen met de PvdA dat de nieuwe regels niet het gewenste effect hebben: “Het college komt de gemaakte afspraken in deze niet na en de raad wordt onvoldoende geïnformeerd. Bewoners voelen zich hierdoor in de steek gelaten voelen, omdat zij aangemerkt worden als klagers”, zo schrijven zij in hun motie. De twee partijen dienen een motie in en hopen aanstaande maandag voldoende steun te krijgen voor hun initiatief. De opdracht aan het college is om het met de raad overeengekomen beleid met betrekking tot de zelfbewoningsplicht te evalueren, bij de evaluatie ook wijkorganisaties, verhuurders, bewoners, aannemers en andere betrokkenen te betrekken en de resultaten van deze evaluatie voor het eind van het jaar ter bespreking aan te bieden.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

3 reacties

  1. handhaving is sowieso in dit dorp op alle fronten ver ondermaats en dan zeg ik het nog netjes……
    D66 burgemeester hè, die zijn meer van kampvuurtjes en hand in hand Kumbaya my Lord zingen

  2. Volgens RB zou D66 Kumbaya my Lord zingen. Uw onwetendheid/domheid is altijd hilarisch

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d