Den HelderJeugdVideo

Spanning voor de jonge fietsers: “Door rood is echt gezakt” (video)

Den Helder – Waar vandaag veel leerlingen van middelbare scholen zich opmaakten voor de eerste dag van de eindexamens, was de spanning ook te snijden onder basisschoolleerlingen in de Marinestad. Zij stonden namelijk in de startblokken voor het nationale verkeersexamen.

Het verkeersexamen is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Het examen moet kinderen bewust maken van hoe zij zich op een veilige manier kunnen laveren door het verkeer. Uiteraard is het behalen van het diploma een mooie prestatie voor de kinderen zelf, maar het is net zo belangrijk voor de ouders, vertelt lokale VVN-voorzitter Kees Bazen. “Als ouders hun kinderen thuis zien komen met een stukje papier waaruit blijkt dat ze langs de route gecontroleerd zijn op hun verkeersverrichtingen, dan heb je er meer vertrouwen in dat ze zelfstandig deel kunnen nemen aan het verkeer. Ook als ze bijvoorbeeld op pad gaan met de klas.”

26 scholen namen in totaal deel aan het examen in de gemeente. De leerlingen in Julianadorp waren al eerder aan de beurt, en vandaag was het aan de leerlingen van Den Helder. De route van het examen startte bij Hotel Den Helder, en ging met een grote boog via de Duin Passage naar Fort Dirksz Admiraal, om vervolgens bij het ziekenhuis weer af te buigen naar het beginpunt. De leerlingen hadden een week de tijd om de route alvast te verkennen. Voor de start werden nog wel even alle fietsen gecontroleerd; deze moesten minimaal voorzien zijn van een bel, goede verlichting, reflectoren en werkende remmen. Bij de start werden de laatste controles uitgevoerd, en kreeg iedere deelnemer nog een korte quizvraag. Hoe gedraag je je bij een rotonde, en wat is belangrijk bij het linksaf oversteken? Sommige deelnemers hadden best wat zenuwen, wat soms ook resulteerde een in een uitgebreide voorbereiding vooraf: “Ik heb de route wel acht keer gefietst”, vertelt een van de leerlingen.

Streng doch rechtvaardig
De organisatie valt en staat met de vrijwilligers die de kinderen op en aan de route begeleiden. Wil van der Veen is een van hen, en met zijn 15 jaar ervaring bij het begeleiden van de examens een echte veteraan. “Je kan de kinderen wat leren. Het is hartstikke fijn om te zorgen dat de kindjes veilig gaan deelnemen aan het verkeer. Wij hebben ook examen kunnen doen, toen is er ook goed op ons gelet.” Wil is streng doch rechtvaardig. Hij snapt dat sommige kinderen toch wat stress ervaren tijdens het examen, en is dan ook niet te beroerd om schoonheidsfoutjes door de vingers te zien. Echter, één fout zorgt voor een onverbiddelijk onvoldoende: “Door rood is echt gezakt. Een hand vergeten uit te steken of een beetje onvoorzichtig oversteken kan allemaal nog wel, het is ook een leerproces. Maar door rood rijden blijft echt een grove fout, en dan zijn ze helaas gezakt”.

De opluchting bij terugkomst was groot bij de leerlingen, temeer omdat zij onderweg nog wat onvoorziene omstandigheden troffen. Zo was een deel van de route afgezet door de brandweer, en moesten de kinderen om de werkzaamheden heen bij het ziekenhuis. Toch verliep ook dat allemaal op rolletjes, aldus één van de leerlingen: “Het zag er wel moeilijk uit. Maar we hebben het goed opgelost”.

Vanaf vrijdagmiddag kunnen de leerlingen die zijn geslaagd hun diploma tegemoet zien.

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Beetje jammer. Julianadorp. Dat bij het verwijderen van de rijrichting bordjes de ti-rips in het gras achter bleven.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: