Cultuur/NatuurTexel

Zeehond verlost van net

Texel – Het schoolkamp van een school uit Bergen kreeg dinsdagavond een avontuurlijke wending. Op het Texelse strand bij Paal 17 trof de groep een jonge grijze zeehond die verstrikt zat in een net. Eén van de docenten had toevallig ervaring met het omgaan met wilde dieren in Australië. Terwijl hij de zeehond bevrijdde, hield een andere leraar de leerlingen op veilige afstand. Belangrijke boodschap is wel: probeer dit nooit zelf. Zeehonden kunnen gevaarlijke bijtwonden veroorzaken.

Vanuit zijn samenwerking met de Australische dierenkenner Steve Irwin wist de reddende docent gelukkig dat zeehonden gevaarlijk zijn. Hij ging daarom heel voorzichtig te werk om de zeehond te bevrijden. Mede doordat de zeehond zelf ook flink bewoog, kwam hij uiteindelijk los uit het net.

Het is belangrijk om hierbij aan te geven dat het, als de docent niet zoveel ervaring had gehad, ook verkeerd had kunnen aflopen. Voor de zeehond, maar met name voor de redder. Zeehonden zijn de grootste roofdieren in Nederland en hebben een bijbehorend sterk gebit. Ze kunnen dus ernstige bijtwonden veroorzaken. Door de bacteriën in het gebit geven zeehondenwonden heftige ontstekingen die altijd met speciale antibiotica behandeld moeten worden. Ecomare roept op dus altijd een zeehondenopvangcentrum te bellen wanneer een zeehond in nood wordt gevonden. Het is bij wet verboden om zeehonden te vangen als je geen speciale ontheffing hebt. Alle opvangcentra in Nederland hebben zo’n ontheffing.

Zwerfvuil
Losse visnetten, nylon touwtjes, ballonnenlint, visdraden met haak, plastic verpakkingsmateriaal, als zeedier kun je in zee veel spullen tegenkomen waar je levensgevaarlijk in verstrikt kunt raken. Jaarlijks sterven veel dieren doordat ze vast komen te zitten in zwerfvuil. Bij Ecomare zien we helaas vaak genoeg de gevolgen. Niet altijd loopt dit zo goed af.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button