Recensie

Jurassic World Diminion (recensie)

In 1993 kwam regisseur Steven Spielberg met de succesvolle film Jurassic Park. Het laat het verhaal zien van een themapark op het Zuid-Amerikaanse eiland Isla Nublar waar, uit oud DNA, gekweekte dinosaurussen leven. Bezoekers konden in het park de dino’s bewonderen tot het vreselijk mis ging en de mensen oog in oog kwamen met de enorme beesten.

Het grote succes van de film werd uiteindelijk een trilogie met de opvolgers in 1997 (Regie Spielberg) en 2001 (Regie Johnston). In 2015 komt, onder regie van Colin Trevorrow, weer een vervolg met Jurassic World. Ook dit wordt weer een trilogie met 2018 (Regie Bayona) en dan nu met deel zes weer met Trevorrow als regisseur. In deze trilogie zien we hoe het themapark is uitgegroeid tot een groot en goed georganiseerde attractie. In deel vijf willen Owen Grady en Claire Dearing samen met hun aangenomen dochter Maise Lockwood dino’s van het eiland redden, omdat die bedreigd worden door een vulkaanuitbraak.

Opening
In de opening zien we hoe dierentrainer Owen Grady (Pratt) als een cowboy te paard met een lasso een Parasaurolophus vangt en meeneemt. De wereld is veranderd. Vele soorten dinosaurussen zijn nu overal op de wereld te vinden. Zo zien we vliegende dino’s nestelen op de daken van wolkenkrabbers en zijn de bossen een stuk onveiliger geworden. De mensheid staat zwaar onder druk om de dominantie te behouden.

Owen en zijn vriendin Claire Dearing (Howard) bewonen een afgelegen boshut in de bossen van Noord-Amerika. In de buurt huist een dinosaurus die Owen gered heeft van Isla Nublar. Als blijkt dat de dino een jong heeft, wordt duidelijk dat zij zich kan voortplanten zonder mannetje. Dit is een interessant gegeven. Daarnaast proberen Owen en Claire hun aangenomen dochter Maise Lockwood (Sermon) zo veel mogelijk te beschermen omdat ook haar DNA bijzonder is.

DNA
Een in de Italiaanse Dolomieten gevestigd bedrijf bedrijf BioSyn is gespecialiseerd in DNA manipulatie en werkt aan een wetenschappelijke oplossing voor het wereldwijde dino-probleem. De CEO Lewis Dodgson (Scott) heeft opdracht gegeven om Maise en de jonge dino naar Italië te halen. Lewis heeft ook een programma waarin hij reuze sprinkhanen kweekt die als zwermen over de wereld een ernstig probleem opleveren voor de voedselvoorziening. Dit is de reden dat oud-collega’s Dr. Alan Grant (Neill) en Dr. Ellie Sattler (Dern) weer samen gaan werken om het sprinkhanen probleem uit te zoeken. Wanneer Maise en de jonge dino toch in handen vallen van de BioSyn jagers gaan Owen en Claire er achteraan. Ook Alan en Ellie willen hun doel bereiken. Dan volgt een spannende reis waarbij de nodige dino’s het pad kruizen.

Het blijft een indrukwekkend gezicht om de enorme dieren te zien alsof je naar een huidige natuurfilm kijkt. De film toont veel meer verschillende dino’s dan in voorgaande vijf delen. Het is een duidelijk vervolg en Chris Pratt en Bryce Dallas Howard zijn net als in deel vier en vijf Owen en Claire. Het meisje Maise wordt perfect gespeeld door de 15 jarige Isabella Sermon. Zij debuteerde in deel vijf.

Reünie
Deze aflevering is wel één grote reünie want Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum en Bd Wong waren in deel 1 al van de partij, maar zijn niet in alle delen te zien geweest. Met het grootste gemak stappen ze weer in de rollen van Dr. Allan Grant, Dr. Ellie Sattler Dr. Ian Malcolm en Dr. Henry Wu. Een mooie rol is weggelegd voor nieuwkomer DeWande Wise die de rol van pilote Kayla Watts wel ballen weet te geven. De Mauritaans-Amerikaanse acteur Mamoudou Athie speelt de sympathieke Ramsay Cole. De Franse acteur Omar Sy (Intouchables) was al in deel vier te zien en speelt ook nu weer een kleine rol als Barry Sembène.

Toch zijn de echte hoofdrollen weggelegd voor de dino’s die in de mooiste decors rondlopen en rennen. De mensvriendelijke die makkelijk te benaderen zijn en de imposante vleeseters als de Tyrannosaurus die op het grote doek geweldig te keer kunnen gaan. Al met al toch een lekker spannende film die met bijna 2,5 uur wel iets korter had gemogen.

Regie: Colin Trevorrow
Met: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Sam Neill, Jeff Goldblum, B.D. Wong, DeWande Wise, Mamoudou Athie, Isabella Sermon, Campbell Scott, Omar Sy, Justice Smith, Daniella Pineda
Kijkwijzer: 12 Jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button