Uitgaan

Hindoegemeenschap bereidt zich voor op jaarlijkse tempelfeest in Den Helder

Advertentie:

Den Helder – De vereniging Sri Varatharaja Selvavinayagar uit Den Helder viert van 22 juni tot 3 juli het jaarlijkse tempelfeest. De plechtigheden bestaan uit zowel gebed en geloofsaspecten als culturele evenementen. De religieuze ceremonies zullen worden uitgevoerd door een Hogepriester.

De tempel aan de Annie Romein Verschoorlaan 32 is veel gebruikt ter bevordering en ontwikkeling van kunst en cultuur, terwijl het ook wordt gebruikt voor het praktiseren van religieuze waarden. Na de voltooiing van de tempel hebben vele scholen en kinderen uit de lokale gemeenschap regelmatig een bezoek gebracht om hun kennis te verbreden en een dieper begrip te verkrijgen van een andere cultuur.

Tijdens het festival van 22 juni tot 3 juli zullen ’s ochtends en ’s middags ceremonies worden gehouden. De ochtenddiensten beginnen om 09:00 uur en worden afgesloten met het serveren van een vegetarische lunch. De avondplechtigheden beginnen om 17:00 uur en bevatten korte voordrachten, traditionele muziekpresentaties en een processie van Heer Ganesh rond de Tempel. Deze zullen worden afgesloten met het serveren van een maaltijd. Het hoogtepunt van de feestperiode is het voorttrekken van de wagen (Chithira theer of ratham) op 30 juni. Dit zal om 12:00 uur beginnen en rond 14:00 uur eindigen.

Kleurrijke optocht
De Chithira theer of ratham is een prachtige en zeer kleurrijke optocht, waarbij de godheid Ganesh in de wagen wordt voortgetrokken door gelovigen. Daarnaast zal er in de directe omgeving van de tempel een markt worden gehouden met een breed scala aan producten en artikelen. Volgens de hindoetradities is het gebruikelijk om gebaad te hebben, schone kleren te dragen en vegetarisch te zijn wanneer de tempel wordt betreden. Daarnaast wordt vriendelijk verzocht om afval in de geplaatste speciale vuilnisbakken te gooien.

Ook bij het tempelfeest in 2023 wisten honderden mensen van de Hindoegemeenschap de weg te vinden naar Den Helder. Ze kwamen uit alle hoeken van Nederland en Europa en liepen door Nieuw Den Helder in een vrolijke optocht met een Ratham.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button