Den Helder

Internationaal Vrouwen Centrum Den Helder dreigt te verdwijnen door subsidiestop

Advertentie:

Den Helder – Marlies Pfann, de directeur van het Internationaal Vrouwen Centrum in Den Helder, zit met de handen in het haar. Zij heeft van wethouder Peter de Vrij te horen gekregen dat de subsidie die het IVC jaarlijks van de gemeente ontvangt na 2025 wordt stopgezet. “Dan zijn wij er over twee jaar niet meer”, zegt Pfann, die zich grote zorgen maakt over zowel haar personeel als de kwetsbare doelgroep die het IVC bedient.

Het Internationaal Vrouwen Centrum zet zich in voor de integratie, participatie en emancipatie van (migratie)vrouwen in Den Helder. “Onze doelgroep, voornamelijk vrouwen met een niet-westerse migratieachtergrond, heeft een grote achterstand wat betreft hun toegang tot de arbeidsmarkt. Wij zijn gespecialiseerd in het empoweren van deze vrouwen en helpen hen te stijgen op de participatieladder om door te stromen naar betaald werk”, vertelt de directeur.

De wereld van Pfann staat nu echter op zijn kop. Voor 2024 en 2025 kan het IVC bij de gemeente nog subsidie aanvragen, zoals ook voorgaande jaren het geval was. Binnen die twee jaar moet de organisatie echter financieel onafhankelijk worden van de gemeente door in te schrijven op een aanbesteding. Zo wordt het IVC opdrachtnemer in plaats van subsidiepartner. Wat Pfann betreft wordt het IVC op deze manier via een omweg weggesaneerd. “Zonder subsidie kunnen wij niet overleven”, aldus de directeur.

Het IVC zonder subsidie
Door in te schrijven op de aanbesteding ‘Begeleiding Participatie en Jobcoaching’ wordt het IVC één van de 23 aanbieders van de regiogemeenten Den Helder, Schagen en Hollands Kroon. Daar worden per jaar 125 cliënten over verdeeld. Pfann: “Op die manier krijgen wij slechts een handje vol cliënten per jaar toegestuurd, terwijl we er zonder subsidie minimaal 80 nodig hebben om een gezond lopend bedrijf te zijn.”

Daarnaast kan het IVC zonder subsidie een belangrijk deel van het werk niet meer uitvoeren. “De eerste drie treden van de participatieladder, de sociale activering, valt buiten de aanbesteding en daar krijgen we juist subsidie voor. Dat betekent dat we niet langer de meest kwetsbare groep kunnen bedienen en zij in een gat zullen vallen”, aldus directeur Marlies Pfann. “Deze groep gaat zich niet aansluiten bij een buurthuis of andere instelling waar ook mannen komen en waar niet gedacht wordt vanuit een intercultureel vakkundig oogpunt.”

Pfann benadrukt dat het IVC expertise in huis en dat het de gemeente Den Helder meer geld gaat kosten als andere organisaties of de gemeente zelf hun werk (deels) moet overnemen. Bovendien levert het IVC volgens de directeur momenteel meer geld op dan dat het kost. “Wij zorgen ervoor dat mensen die in een uitkeringspositie zitten doorstromen naar de arbeidsmarkt. Daarmee verdienen we ruim vier ton per jaar voor de gemeente. Als je de subsidie van € 150.000,- daar van aftrekt, brengen wij juist geld naar de gemeente. Dus we zijn flabbergasted door dit besluit.”

Verklaring gemeente
De gemeente laat, gevraagd om een reactie, via een woordvoerder weten: “De gemeente kijkt kritisch naar de huidige verstrekte subsidies en eventuele overlap met andere organisaties. Het doel is juist om zo breed en goed mogelijk op de inwoners toegeruste activiteiten aan te bieden, waar ook daadwerkelijk behoefte aan is en waar door meerdere mensen gebruik van gemaakt kan worden. Wegsaneren is wat ons betreft geen term die genoemd is vanuit de gemeente.”

“We zijn blij met de activiteiten en inzet van het IVC, maar kijken naar het aanbod net zoals dat we dat bij andere subsidiepartners doen. Het IVC kan zich inschrijven bij de regionale Inkoop voor Participatie, die recent is opengezet op Tendernet. Een aantal van de activiteiten die bij het IVC wordt uitgevoerd past binnen deze aanbesteding.”

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

10 reacties

 1. Misschien dat Mevr. Pfann een deel van haar riante salaris kan inleveren. Dan blijft er wat meer over van de subsidie.

 2. Mevrouw Pfann zegt zich grote zorgen te maken over haar ‘personeel’. Maar de site van het internationaal vrouwencentrum vermeldt dat de stichting voornamelijk werkt met vrijwilligers, aangestuurd door een directeur, in dit geval Pfann. Het lijkt er dus op dat die zorgen vooral betrekking hebben op haar eigen financiële toekomst. Daar kan ik me overigens iets bij voorstellen, want het directeurschap van zo’n organisatie die toch ietwat in de marge opereert levert uiteindelijk een aardig salaris op.
  Het is op zich overigens geen verkeerde zaak dat de gemeente snoeit in al die subsidies die her en der worden verstrekt. En er is niets mis mee dat ze het vrouwencentrum dwingt om een marktconforme aanbieding te doen tijdens de inschrijving op deze heidense klus om niet-westerse migrantenvrouwen te laten integreren in de samenleving. Want als, zoals hierboven aangehaald, deze ‘groep zich niet aansluit bij instellingen en groepen waar ook mannen komen’, – ik neem aan vanwege overwegingen van religieuze aard – dan zie ik het somber in qua integratiemogelijkheden…

  1. als er 1 iemand is die niet aan zich zelf denkt is dat wel mw. pfann.
   en ik spreek uit ervaring. Ze werkt hard en staat altijd klaar voor de vrouwen die naar
   het IVC komen voor hulp, advies en eventueel een cursus volgen.
   De vrouwen vinden hier elkaar, en de hulp die ze nodig hebben en zich juist
   veilig voelen.
   Helaas dat er zoveel negativiteit heerst.
   Het ivc doet heel veel goeds.

   Maar ja iedereen heeft een eigen mening en die moet je ook kunnen geven maar als
   je niks van het bedrijf of in dit geval van het IVC weet je niet waar je het over hebt

 3. OMG… wat een akelige reacties.
  Hebben “GH” en “Karel” zich ooit verdiept in het werk van het IVC…?

  1. Ach ja, mevrouw Aukelien, een kritische reactie wordt door de ‘gutmenschen’ onder ons al snel als ‘akelig’ of ‘negatief’ ervaren. Het is niet anders, maar ik ben er inmiddels aan gewend… En om op uw vraag terug te komen: ik heb de site van het IVC bezocht en mezelf bij die gelegenheid laten informeren over de goede werken die de stichting verricht. Zeer lovenswaardig allemaal, maar echt onder de indruk raakte ik er niet van….

  2. Karel de Grote en Guter Heinrich kunnen niets anders dan akelig reageren. Misschien kan Karel de Grote hier een loonstrookje van mevrouw Pfann afdrukken en Guter Heinrich noemt het bekijken van een site als zich verdiepen in het werk van het IVC. Moeilijk om te spreken over waardevolle reacties. Aukelien heeft zich al heel lang ingezet voor ‘de gewone man’. Dat is in ieder geval respectabel.

   1. Liever ‘akelig’ reageren dan pretenderen, of erger nog, erin geloven een ‘gutmensch’ te zijn, zandloper. Deze Guter Heinrich heeft een poging gedaan het IVC te bezoeken om zich diepgaand te informeren over de barmhartige werken die daar worden verricht, maar werd niet toegelaten omdat de deelneemsters niet in een ruimte met een man mogen verkeren, zoals mevrouw Pfann hierboven al aangaf, zodat der Guter Heinrich uit arremoede de site moest raadplegen. Tja, dan houdt het op. En mevrouw Aukelien zal zich vast geweldig hebben ingezet voor de ‘gewone man’ , en haar eigen belangen en financien daarbij helemaal uit het oog hebben verloren, alle respect daarvoor en ook voor u natuurlijk (veel, nee heel veel respect zelfs, bij dezen) maar helaas heb ik daar als gewone man weinig van bemerkt…. En of dat nog gaat komen, betwijfel ik, want de PvdA is de ‘gewone man’ de laatste jaren een beetje uit het oog verloren en lijkt zich meer te richten op onderwijzers, ambtenaren en wereldverbeteraars zoals u er kennelijk een bent, dan op Jan de Arbeider. Joop den Uyl wordt al decennia node gemist….

  3. Ja Aukelien, Karel weet genoeg van het IVC. Ook hoe de salaris verhoudingen zijn. En ik sluit me volledig aan bij GH. Misschien kan u bij Wethouder de Vrij vragen naar de inkomens, het valt tenslotte onder openbaar bestuur.

 4. Dit is het 1e slachtoffer van de bezuinigingen om het ravijn jaar 2027 te ‘overleven’.

  Ik hou mn hart vast voor de toekomst.
  Hoeveel moet er kapot om de decentralisatie van de overheid er door heen te (d)rammen?

 5. Het is toch van den zotte dat daar een “geimporteerd” geloof waar niemand op zit te wachten, vrouwen opgevangen moeten worden in een centrum wat draait op belastinggeld van burgers ? Lijkt mij de omgekeerde wereld .

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button