Uitgaan

Nederlandse kustlijn op 23 juni decor van The Climate Chain

Mensenketting om aandacht te vragen voor klimaatverandering

Advertentie:

Den Helder – Urgenda organiseert op zondag 23 juni The Climate Chain, een menselijke ketting langs bijna tweehonderd kilometer kust, om meer en snellere actie tegen klimaatverandering te eisen. Duizenden Nederlanders en organisaties hebben zich al aangemeld om deel te nemen aan deze ketting, die ook langs de stranden van de Noordkop loopt.

Deelnemers worden opgeroepen om op 23 juni iets roods te dragen. “Op die manier trekken we een symbolische rode lijn langs de kust,” legt Branko de Lang van The Climate Chain uit. “Door samen te komen, laten we zien dat er een groot draagvlak is voor meer klimaatactie. Een ruime meerderheid van de Nederlanders sprak zich in 2023 uit voor meer klimaatbeleid. The Climate Chain is een initiatief van Urgenda.”

Urgenda-directeur Marjan Minnesma benadrukt: “The Climate Chain is geen demonstratie, maar een menselijke verbinding. Het is bedoeld voor mensen die zich niet comfortabel voelen bij een drukke demonstratie, maar het toch belangrijk vinden dat er meer gebeurt tegen klimaatverandering. We zijn het veel meer met elkaar eens dan we vaak denken.”

Bijna tweehonderd kustvakken
Op 23 juni om 14:00 uur zullen deelnemers zich tien minuten lang in een lange rij langs de kust opstellen. Mensen kunnen zich via een speciale website aanmelden voor een kustlocatie naar keuze. De Nederlandse kustlijn is opgedeeld in bijna tweehonderd kustvakken van een kilometer. The Climate Chain strekt zich uit van Hoek van Holland tot aan Den Helder en gaat verder over de Zeedijk in Friesland. Hierdoor kunnen veel mensen meedoen op een locatie in de buurt en worden lange reistijden voorkomen.

Marjan Minnesma voegt toe: “The Climate Chain biedt mensen een toegankelijke manier om een krachtig en sympathiek signaal af te geven: om verstorende klimaatverandering tegen te gaan en de omslag naar een duurzame economie te maken, is meer actie nodig. We hebben vooral meer daadkracht nodig. Geen woorden, maar daden.”

The Baltic Chain
Een menselijke ketting is een effectieve manier om mensen te verbinden en een breed gedeelde behoefte aan verandering te tonen. Een bekend voorbeeld is ‘The Baltic Chain’ in de Baltische staten, waar in 1989 twee miljoen mensen een ketting vormden. De Baltische menselijke ketting werd in slechts drie weken georganiseerd.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button