
Den Helder – De politierechter in Alkmaar veroordeelde dinsdag de 26-jarige J.F. uit Breezand tot tien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, voor het in brand steken van een partytent in een tuin bij een woning in Den Helder. De drugsverslaafde man gaf bij de rechtbank toe dat hij dit had gedaan op 17 augustus. “Ik zou daar tweehonderd euro voor krijgen”, zei hij. “Ik heb niet stilgestaan bij de gevaren.”
Volgens de verdachte kon hij niet anders dan in opdracht van iemand anders aan het verzoek gehoor geven. “Ik stond met mijn rug tegen de muur vanwege drugsschulden. Er werd enorme druk op me uitgeoefend, want mensen willen geld hebben. Het was dit, of ik zou het nog wel merken wat er gebeurde.” Hij zou niet hebben geweten dat er mensen en kinderen in het huis lagen te slapen. “Ik heb er veel spijt van. Zeker toen ik dat hoorde. Normaal gesproken zou je zoiets niet doen, maar door mijn verslaving heb ik een andere keuze gemaakt, die ik niet meer kan terugdraaien”.
Waarom hij de brand moest stichten, wist hij niet. Hij wilde niets vertellen over de persoon die hem de opdracht zou hebben gegeven. De politie heeft ook iemand anders aangehouden voor betrokkenheid bij de brandstichting. Die persoon moet later voor de rechter verschijnen, omdat hij vanwege de treinstaking niet naar de rechtbank kon komen.
De bewoners van het huis, een gezin met jonge kinderen, waren enorm geschrokken van de brandstichting. De ouders van de kinderen kregen slaapproblemen en liepen een trauma op. Ze waren erg blij dat de hond van de buren de bewuste nacht was aangeslagen en de buurvrouw de brand ontdekte en direct tot actie was overgegaan om te blussen. De partytent stond er om een buurtfeestje van een week te vieren. “Maar dat werd een nachtmerrie”, aldus de slachtoffers. Onder de tent stonden allemaal spullen, zoals koelkasten, kratten en tafels.
Eis
De officier van justitie sprak van een levensgevaarlijke situatie voor de bewoners en over een angstige gebeurtenis voor hen en voor de buurtbewoners. “Brand kan makkelijk uitbreiden en is onvoorspelbaar”. Ze eiste een gevangenisstraf van een jaar, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, plus daarbij veel voorwaarden. De rechter legde die voorwaarden ook op, zodat de inwoner van Breezand verplicht in therapie moet om af te kicken, begeleiding krijgt van de reclassering en mee moet werken aan alcohol- en drugscontroles. Ook moet hij begeleid gaan wonen en meewerken aan dagbesteding.
De verdachte zei dat hij er alles aan wil doen om van de drugs af te komen, maar geen hulp kreeg omdat hij van het kastje naar de muur werd gestuurd. Hij wil naar een afkickkliniek in Zuid-Afrika en nooit meer terug naar zijn oude drugscircuit in Den Helder.
Smartengeld
De rechter vond het heel erg wat er was gebeurd en vond een fikse celstraf op zijn plaats. Ze kon alleen op basis van een politierapport niet vaststellen of er daadwerkelijk levensgevaar of gevaar voor zwaar letsel was geweest voor de bewoners. Ze was het met advocaat Marco Berbee eens dat daar niet genoeg onderzoek naar was gedaan. De deskundigen hadden alleen foto’s bekeken van de situatie, maar niet ter plekke onderzoek gedaan. De verdachte moet de slachtoffers 4000 euro smartengeld betalen.