Defensie

Grote beurt voor marineschepen

Adverentie

Het ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan en de hydrografische opnemingsvaartuigen Zr. Ms. Snellius en Luymes krijgen een grote opknapbeurt. De schepen gaan zo met een frisse start de 2e helft van hun levenscyclus in. Defensie en Damen Shiprepair Den Helder tekenden donderdag voor deze zogenoemde midlife upkeep (MLU).

Met het onderhoud worden veiligheids- en verouderingsproblemen verholpen. Zo krijgen de schepen een nieuwe zogeheten scheepshuid en worden radars en communicatieapparatuur vernieuwd. Ook volgt groot onderhoud voor scheepssystemen. Dit wordt gecombineerd met regulier groot onderhoud.

De werkzaamheden die dit jaar starten worden uitgevoerd op de werven van Damen in Den Helder en Harlingen. Bij deze opdracht zorgt Damen Shiprepair voor het ontwerp en de uitvoering. Zo’n 30 onderleveranciers ondersteunen het bedrijf. De klus is in 2021 geklaard.

De hydrografische opnemingsvaartuigen brengen de zee(bodem) in kaart. Met deze informatie maakt de Dienst der Hydrografie onder meer zeekaarten. Als onderdeel van de werkzaamheden worden al de onderwatersensoren vervangen opdat deze taak nog jaren efficiënt is uit te voeren.

Zr. Ms. Pelikaan is het ondersteuningsschip van de marine in het Caribisch gebied. Het wordt gebruikt voor transport en het verlenen van noodhulp. Dit gebeurde onder meer na orkaan Irma in 2017. De Pelikaan is in 2006 in dienst gesteld. Sindsdien opereerde het in het Caribisch gebied. Het schip komt nu voor het eerst terug naar Nederland.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button