Hollands Kroon

Hollands Kroon organiseert spreekuren voor vragen rondom echtscheidingen

Hollands Kroon – Het eerste echtscheidingsspreekuur in de gemeente Hollands Kroon heeft afgelopen week plaatsgevonden. Een bijzonder spreekuur, omdat het juridisch en sociaal domein samenkomen om inwoners die gaan scheiden, of dit overwegen, in een vroeg stadium te helpen. Scheiden roept vaak onzekerheden op over huisvesting, omgangsregelingen, toeslagen en andere zaken.

Door inwoners te helpen met deze problemen, starten zij zekerder aan het formele scheidingsproces. Hierdoor is de kans op conflicten kleiner. Minder conflicten betekent minder vechtscheidingen en dus minder kinderen in de knel. En dat is een van de resultaten die de gemeente met dit spreekuur wil bereiken.

Spreekuur
Om de week is er een echtscheidingsspreekuur op woensdag ochtend tussen 09.00 en 12.00 uur in het gebouw van Incluzio Hollands Kroon aan Westrak 208 in Wieringerwerf. Mensen die gebruik willen maken van dit spreekuur kunnen telefonisch via de gemeente of via het contactformulier een afspraak maken.

Er zijn aangepaste tijden en data tijdens vakanties. Tijdens zomervakantie is er geen spreekuur in de periode van 12 juli tot 16 augustus. Eerstvolgend spreekuur na deze periode is 18 augustus.

Het echtscheidingsspreekuur is onderdeel van een pilot. De gemeente doet dit in het kader van de verbeterplannen voor de jeugdzorg, in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Kinderen zijn vaak de dupe als ouders ruzie maken over de scheiding. Het doel van deze pilot is het voorkomen van vechtscheidingen en daarmee ook het voorkomen van gedwongen jeugdhulp.

Scheidingsplein
In een eerder stadium heeft Hollands Kroon samen met 16 andere gemeenten, Parlan jeugdhulp, de jeugd en gezinsbeschermers, Incluzio en de advocatuur, de website scheidingsplein.nl ontwikkeld. Op deze website kunnen inwoners terecht voor informatie, advies en ondersteuning over echtscheidingen.

De pilot wordt nu doorgezet in samenwerking met Divosa. Zij onderzoeken de komende tijd hoe goede samenwerking tussen het juridisch loket en het sociaal wijkteam complexe scheidingen kan voorkomen en of gezinnen op deze manier beter zijn geholpen. Over de onderzoeksresultaten doet Divosa aanbevelingen bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid voor de stelselherziening van de rechtsbijstand.

Toon meer

Famke Mulder

Dit bericht is geplaatst door Famke Mulder. Zij is stagiair bij Regio Noordkop en volgt de opleiding mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam. Famke richt zich tijdens haar stage op redactiewerk, filmen en editen. Ze is bereikbaar via famke@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button