Hollands KroonJeugdNieuwsVideo

Basisschoolleerlingen winnen prijs met zwerfafval prikken (video)

Hollands Kroon – Wie afgelopen jaar in de buurt goed oplette kon de kinderen van de basisscholen in Hollands Kroon in de weer zien met hun telefoons en afvalprikkers. De gemeente Hollands Kroon lanceerde vorig jaar namelijk een app die mensen moest stimuleren om zwerfafval op te ruimen. De drie productiefste afvalprikkers zette de gemeente een prijs in het vooruitschiet, op maandag 11 juli trok burgemeester Rian van Dam erop uit om de prijzen uit te reiken.

De leerlingen hebben niet stil gezeten. De app heeft bijgehouden hoeveel stukken zwerfafval er zijn opgehaald: ruim 6.500, van sigarettenpeuken tot frisdrankblikjes. De gemeente beoogde een aantal dingen met de lancering van de app. “In eerste instantie natuurlijk dat er nu minder afval op straat ligt, maar daarnaast ook een stukje bewustwording”, vertlt burgemeester van Dam. Daarnaast geeft het de gemeente ook inzicht in de plekken waar het meeste afval wordt gevonden. “We zijn aan het kijken of we daar iets mee kunnen doen, misschien extra prullenbakken”, zegt de burgemeester, die daarbij meteen aangeeft dat de belangrijkste oplossing preventie is. “Op nummer één staan blikjes en ik hoop dat er statiegeld op blikjes komt want, dat zie je ook met flesjes, dan komt het toch minder in de buitenruimte terecht.”

Ook in het gedrag kan er nog een hoop verbeteren, zo merkte winnaar Joost op. “Er lag vooral heel veel afval net naast de prullenbakken en de prullenbakken waren geeneens vol! Eigenlijk zijn mensen soms gewoon een beetje lui.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button