Den HelderNoord-Holland

Jonge IT-talenten leren over kansen en risico’s cybercriminaliteit

Purmerend – Bijna 40 jongeren met sterk ontwikkelde IT vaardigheden kwamen op zaterdag 9 juli bijeen tijdens re_B00TCMP in Purmerend. Tijdens het evenement, waar de gemeente Den Helder ook aan deelneemt, kregen zij inzicht in de kansen en risico’s die hun IT talenten met zich meebrengen.

Het doel van re_B00TCMP is om jongeren te laten zien hoe ze hun cyberkennis op een goede manier kunnen inzetten. Ook ouders waren zaterdag welkom. Zij kregen informatie over hoe ze hun kinderen kunnen ondersteunen en hoe ze met hun kinderen in contact kunnen blijven om tijdig risicogedrag te kunnen signaleren. De 40 jongeren verwierven exclusieve toegang tot het evenement door goed te scoren via assessments tijdens gastlessen in juni en juli op scholen in de deelnemende gemeenten, waaronder Den Helder. Tijdens re_ B00TCMP kregen zij interactieve presentaties over ethisch hacken, cybersecurity en de gaming industrie.

Zo gaven de organisaties Northwave en Korper ICT inzicht in de wereld van cyberveiligheid, de uitdagingen voor hun bedrijven en de carrièrekansen voor de deelnemers. Het cybercrimeteam van politie Noord-Holland vertelde over politie onderzoeken op het gebied van cybercrime, wat wettelijk online wel en niet mag en over mogelijkheden om te werken bij de politie. Daarnaast konden jongeren gamen met de politie.

re_BOOTCMP eindigde zaterdag met een ‘hackwedstrijd’. Winnaar Christopher: “Het was een leuke en interessante middag en ik heb veel bijgeleerd. Vooral de workshop met Northwave heeft mij geboeid. De challenge was leuk en prikkelend met veel variatie in de moeilijkheidsgraad.” Ook Zach was één van de jongeren die aanwezig was: “Het meest verrassend vond ik dat het gezellig was om te gamen met de politie en om te leren van de bedrijven tijdens de workshops. Ik wil zelf iets in de ICT doen in het onderhouden van databases. Gelukkig ben ik nog nooit benaderd om het verkeerde pad te bewandelen.”

Cybercrime in Den Helder
De Helderse fractie van de PVV stelde recentelijk politieke vragen over cybercrime in Den Helder. Volgens de partij van fractievoorzitter Vincent van den Born geven de cijfers weer dat de gemeente onvoldoende doet aan de bestrijding van online criminaliteit. In de Kop van Noord-Holland kent Den Helder de meeste incidenten. Volgens het college doet de gemeente al best heel veel aan de bestrijding van cybercrime. Uiteraard is het de politie die hier tegen moet optreden, maar het college is van mening dat er veel wordt gedaan aan het creëren van bewustwording, onder andere door projecten als re_BOOTCMP.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button