Hollands Kroon

Stolpboerderij in Nieuwe Niedorp is 37e gemeentelijke monument

Advertentie:

Nieuwe Niedorp – Een nieuwe mijlpaal in de bescherming van erfgoed in Hollands Kroon. Op 20 juni werd een stolpboerderij in Nieuwe Niedorp uit 1861 namelijk toegevoegd aan de monumentenlijst. Daardoor bestaat deze nu uit 37 gemeentelijke monumenten. De eigenaren van de stolpboerderij hebben een monumentenschildje gekregen.

Stolpboerderijen zijn opvallende piramides en typerend voor Noord-Holland. De eigenaren van deze stolpboerderij in Nieuwe Niedorp hebben met veel zorg het gebouw onderhouden. Ze zijn dan ook echte ‘vrienden van de stolp’ en zetten zich actief in voor het behoud van de stolpboerderijen. De eigenaren hebben zelf hun stolpboerderij aangemeld bij de gemeente voor de gemeentelijke monumentenstatus. Hier hebben ze voor gekozen omdat de stolp juridische bescherming verdient. De stolp mag nu niet gesloopt of gewijzigd worden zonder een vergunning. Ook toekomstige bewoners van de stolp zullen altijd met dezelfde aandacht de karakteristieke waarden koesteren. Het onderhoud aan stolpboerderijen is kostbaar. De gemeente ondersteunt monumenteneigenaren financieel door middel van een subsidie voor onderhouds- en restauratiekosten. De geschiedenis van de stolpboerderij en de andere monumenten is te vinden in het monumentenregister op de website van de gemeente.

Mensen die ook in een historisch gebouw wonen en het willen beschermen met de status van gemeentelijk monument, kunnen contact opnemen met de gemeente. Dit kan via het contactformulier ‘monument aanwijzen’. Het aanwijzen van een monument is een traject dat gemiddeld vier tot zes maanden in beslag neemt. Het invullen van het formulier is een vrijblijvende manier om in contact te komen en het traject op te starten.

Nieuwe gemeentelijke monumenten
Sinds de start van het aanwijzen van gemeentelijke monumenten in 2021 heeft de gemeente hard gewerkt om het erfgoed te beschermen. Waar eerst nog geen enkel gemeentelijk monument in Hollands Kroon stond, zijn er nu al 37 eigenaren die instemming hebben gegeven om hun gebouw met deze status te beschermen. Dit is belangrijk om de instandhouding van deze karakteristieke gebouwen te waarborgen. De gebouwen zijn tastbare herinneringen van de geschiedenis en hoe mensen vroeger leefden. In 2023 hebben de Heidense Kapel (Hippolytushoef), gemaal de Waakzaamheid (Lutjewinkel), kerkgebouw De Samenstroom (Wieringerwerf) en het voormalige raadhuis (Winkel).

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button