Den Helder

Zomerse drukte; extra toezicht strand en duinen

Advertentie:

Den Helder – Strand en duinen worden in de zomer volop bezocht, maar daarmee neemt ook het aantal overlastmeldingen toe. Dam gaat het om klachten over fietsers op voetpaden, overlast door paarden en honden en de verstoring van de natuur. De handhavers van de gemeente Den Helder zijn daarom vaker aanwezig om te controleren of iedereen zich aan de regels houdt. Dit doen zij samen met onder andere Landschap Noord-Holland en Stichting Strandexploitatie Noordkop.

Een groot deel van het strand- en duingebied is beschermd, omdat het Natura 2000 gebied is. Dat is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden en daar gelden extra regels voor de bezoekers, zodat de planten en dieren er ongestoord en veilig kunnen leven. De Helderse burgemeester Jan de Boer is blij met de extra controles: “Laten we samen zorgen voor schone en veilige stranden en duinen. Daarom is het belangrijk dat bezoekers zich aan de regels houden. Zo kan iedereen optimaal genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft.”

De belangrijkste zaken op een rij:

Honden

 • Honden moeten altijd in het duingebied zijn aangelijnd.
 • Honden moeten op het strand van 1 mei tot 1 oktober zijn aangelijnd tussen 09.00-19.00 uur.
 • Hondenpoep moet worden opgeruimd (en het kunnen laten zien van een opruimmiddel is verplicht).

Paarden

 • Paarden zijn van 1 mei tot 1 oktober verboden op het strand tussen 09.00-19.00 uur.
 • Paarden zijn toegestaan op het ruiterpad.

Open vuur

 • In een droge periode, bij fase 2, is er een rook- en vuurverbod (open vuur) binnen 30 meter van het strand- en duingebied. Wilt u de huidige fase weten? Kijk op natuurbrandrisico.nl.

Verstoring en beschadigen natuur

 • Personen mogen zich niet buiten de aangegeven paden begeven.

Verkeer en parkeren

 • Het is verboden om met een brandstof snor/bromfiets in het duingebied te rijden.
 • Het is verboden om zonder ontheffing met motorvoertuigen in het strand- en duingebied te rijden.
 • Parkeren van fietsen en auto’s kan op de aangewezen parkeerplekken. Houd brandkranen, opstelplaatsen en routes voor de hulpdiensten vrij van obstakels.

Voorkom diefstal

 • Zet fiets met een tweede slot vast aan het fietsenrek om diefstal te voorkomen.
 • Parkeer de auto in het zicht en op een goed verlichte plaats.
 • Laat nooit geld, kostbaarheden of belangrijke documenten in de auto achter.
 • Laat ook andere spullen, zoals bijvoorbeeld een boodschappentas en kleding, niet (zichtbaar) in de auto achter.
Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

4 reacties

 1. Mogen ze ook wel toezicht houden op voetgangers (met of zonder honden) die op het fietspad lopen terwijl er een voetpad naast ligt. Erg irritant als je aan komt fietsen en je moet afremmen omdat ze niet aan de kant gaan. En nee, ik ben geen race fietser. Gewoon op een drie versnellingen herenfiets zonder accu. Ik word haast een bijzondere verschijning.

 2. En die paarden die alles onder schijten ? Regelmatig precies voor mijn deur . En ik moet een zakkie voor mijn hondje kunnen tonen . Grotere rechtsongelijkheid is er niet.

 3. En zo heeft iedereen “last” – en wijst naar een ander. Wat zou de samenleving toch prettiger zijn als we wat verdraagzamer waren en wat meer rekening zouden houden met een ander.

  1. Beste Jantje , het gaat hier niet om “last” maar om “overlast” . En dat zgn overlast wordt aangepakt is prima. Maar waarom het ene wel en het andere niet ? Dat maakt de zaak ongeloofwaardig . En dat zorgt er weer voor dat we er niet verdraagzamer worden.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button