Ingezonden

Salarisadministratie uitbesteden: een last van je schouders

Advertentie:

Wat is salarisadministratie? Ondernemers die het zelf doen, kunnen daar in ieder geval over zeggen dat het een hele berg aan extra werk is. Ze lossen dit wekelijks of maandelijks met hangen en wurgen op, in dure uren die ze liever aan hun core business besteden: het succesvol aan de weg timmeren met hun onderneming. Onderaan de streep is het uitbesteden van de loonhuishouding en alle haken en ogen die deze met zich meebrengt, pure winst. Hieronder een toelichting met herkenbare voorbeeldsituaties, rake logica en zelfs een vermakelijke terugkijktip.

Dribbelaars, dravers en controleurs

De kernwaarden van succesvol ondernemerschap zijn weloverwogen leiderschap, overzicht, vooruitdenken en het op de juiste plaats zetten van de juiste mensen. ’s Lands bekendste voetballer zei ooit al eens dat het ideale middenveld bestaat uit een dribbelaar, een draver en een controleur. Deze theorie is op elk bedrijf toe te passen. Je hebt de werkpaarden (dravers), creatievelingen (dribbelaars) en degenen die het overzicht bewaren (controleurs). In die laatste categorie breng je complexe materie onder, zoals je salarishuis. Nee, je personeel is geen voetbalteam, maar de koude grond-logica is veelzeggend. Salarisadministratie uitbesteden bij Salure is een even logische zet als het manusje van alles erop uit sturen voor boodschappen. Zoals je je marketing tovenaars inzet om een product op originele, opvallende wijze in de markt te zetten.

Control freaks

Nederlanders zijn control freaks. Dat is een boude stelling, maar menig ondernemer herkent zich erin. Sommigen vervallen zelfs in micromanagement. Een hilarisch voorbeeld daarvan is de documentaire Mr. Pinkpop, over ondernemer en festivalbaas Jan Smeets, waarin de hoofdpersoon hoogstpersoonlijk over het Megaland-terrein van ’s lands grootste (en een van Europa’s oudste) popfestivals rondloopt. De man maakt zich zelfs druk over een scheefhangend postertje met drankprijzen. Het is aandoenlijk om te zien, maar tegelijk krijg je het er als kijker Spaans benauwd van. Het is voor elke ondernemer in welke branche dan ook leerzame materie. De Kunst van het Loslaten, of, zoals een bekende talkshowgast en analist het doorgaans uitdrukt: laat gáán!

We maken het moeilijker dan het is

Het opnoemen van Mr. Pinkpop is slechts een voorbeeld om maar aan te geven dat we ondernemen vaak nodeloos ingewikkeld maken voor onszelf. Een ander voorbeeld is de dubieuze aanwezigheid van Nederland Ondernemersland als het gaat om de Top 40 van landen met een complexe salarisadministratie. Die is niet zelden het gevolg van ‘zelf aanklooien’, zoals dat in de volksmond heet. Door iets aan te pakken waarvoor je helemaal geen aanleg hebt, maak je de zaak moeilijker dan hij is. Je gaat je toch ook niet druk maken over de kwaliteit van de koffie, het stof op de plinten of de toon op je sociale media? Als het goed is, heb je daar de juiste mensen voor ingehuurd. Dat geldt dus eveneens voor de salarishuishouding.

Rust in je hoofd

Uitbesteden en loslaten is de ultieme manier om het stresslevel te verlagen. De kosten vallen ruimschoots weg tegen de manuren die je ermee vrijmaakt. Je bent geen ondernemer geworden om je stuk te bijten op randzaken zoals urenbriefjes, declaraties, belastingen en salarisschalen – hoe belangrijk die ook zijn. Op elk potje past een dekseltje en het runnen van een salarisadministratie is niet voor niets een vak op zich. Daar bestaan zelfs complete opleidingen voor. Creëer speel- en denkruimte om jouw onderneming totdat gedroomde succes te maken. Het in de gaten houden van het regionale nieuws om handig in te spelen op actualiteiten is daar een voorbeeld van. Dat kan alleen als je ballast overboord zet, en uitbesteedt wat je uit kunt besteden.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button