Cultuur/Natuur

Helft Nederlanders zorgelijk over cultuursector

Advertentie:

Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de cultuursector. Zeven op de tien mensen vinden het erg als er door de coronacrisis culturele initiatieven en gezelschappen failliet gaan. Bijna tweederde van de mensen denkt dat de cultuursector niet snel zal herstellen van de crisis. Een op de tien mensen bekeek een online voorstelling. Dat staat in het onderzoek ‘Cultuur in Nederland’ dat het Prins Bernhard Cultuurfonds op zijn 80e verjaardag openbaar maakte.

Tijdens de crisis heeft men het bezoek aan een bioscoop, festival of theatervoorstelling het meest gemist en vooral de daaraan verbonden gezelligheid, het samen met anderen genieten en de ontspanning.

Extra budgetten
Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds: “De zorgen van de Nederlanders zijn zeer terecht, want de cultuursector heeft het zwaar. Voor velen is het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Dat merken we bijvoorbeeld aan de enorme run op extra budgetten, zoals die van het Kickstart Cultuurfonds en regelingen van collega-fondsen. In het onderzoek zien we ook dat er nog een wereld te winnen valt als het gaat om geven aan cultuur. Dat zie ik als een opdracht aan ons, op de dag dat we 80 jaar bestaan: doorgaan met waar we goed in zijn, de cultuursector ondersteunen. Op 17 augustus gaat er dan ook een grote fondsenwervende campagne van start waarmee we veel geld hopen op te halen. Want een wereld zonder cultuur is saai en leeg, zeggen de respondenten in het onderzoek. Daar ben ik het hartgrondig mee eens. We doen er als Cultuurfonds alles aan om de sector te helpen en cultuur levend te houden,” laat Adrina Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, weten.

Overheidssteun
Nederlanders vinden cultuur belangrijk voor de maatschappij. Dit geldt voor vrijwel alle lagen voor de bevolking. Zonder cultuur zou de wereld saai en leeg zijn, antwoordden veel respondenten op de vraag wat een wereld zonder cultuur voor hen betekent. Twee op de tien Nederlanders vinden de extra 300 miljoen euro overheidssteun aan de cultuursector nog niet voldoende. Zij zouden graag zien dat er meer financiële steun komt, vooral voor musea en theater. Een op de tien mensen heeft tijdens de coronacrisis een financiële donatie gedaan aan de culturele sector. Zestig procent van deze mensen doneert normaal niet aan deze sector.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button