Den Helder

Rode vlag voor toeleveranciers evenementensector

Den Helder – Net als op de Noord-Hollandse stranden ging dinsdagavond de symbolische rode vlag uit bij het Helderse gemeentehuis aan de Kerkgracht. Niet omdat het gevaarlijk is om te zwemmen, maar omdat de vele toeleveranciers van de evenementensector dreigen te  verzuipen, het is voor hen vijf voor twaalf. Door de Coronamaatregelen zitten zij al zo’n vijf maanden zonder werk en dus ook zonder inkomsten. Vele overheidsgebouwen of evenementenlocaties in het hele land worden door de technici dinsdagavond rood aangelicht om zich als branche te laten horen. De actie duurde van 21.00 uur tot, hoe kon het ook anders, vijf voor twaalf.

Dat het het water ook deze branche aan de lippen staat is, als je er even over nadenkt, logisch. “Wij zijn altijd de mensen achter de schermen, nu treden we een keer op de voorgrond want het het is echt vijf voor twaalf”, zegt Sander Kroon van SSL Productions. Samen met zijn collega Nico Bakker van B’s Sound zetten zij het gemeentehuis in een opvallende rode gloed. “Eigenlijk best wel weer even lekker om zo met deze spullen bezig te zijn”, zeggen de mannen lachend, maar natuurlijk wel met een zure ondertoon. Ze zouden maar wat graag gewoon weer aan de bak gaan.

Nico en Sander werden voor de foto ook even rood aangelicht (DHfoto)

Defecten
De evenementen die ze in Den Helder dit jaar moeten missen zijn onder meer het Historische weekend, de Halve van Den Helder, Julianapop, ceremonie’s van de marine en bijvoorbeeld bandjes en live muziek in de lokale cafés. Ze werken ook veel buiten Den Helder maar ook al die klussen liggen stil. “Niet goed voor de apparatuur”, aldus de beide heren. Een versterkerrek dat een paar maanden stilstond klapte na vijf minuten draaien met een plof en veel rook, toch even een schadepost van een paar honderd euro. Ook geheugens van bepaalde installaties resetten zichzelf na een tijd zonder stroom en dat kost een hoop tijd om die weer te herprogrammeren. Ze proberen nu dus alle apparatuur in de opslag van tijd tot tijd onder stroom te zetten om zo onverwachte defecten in de toekomst te voorkomen. Alle lasten als huur, gas, water en licht gaan gewoon door en er komt geen cent binnen.

Menig nieuwsgierige Jutter kwamen even kijken wat al dat roods was op de Kerkgracht. “We vinden het eigenlijk wel mooi om het gemeentehuis zo een keer verlicht te zien”, zeggen twee passerende dames. “Je denkt er niet zo over na, maar het is natuurlijk ook logisch dat deze sector een enorme klap krijgt, mooie actie dus!” Vele passanten konden het ook niet laten om even met de telefoon een kiekje van het geheel te schieten, want een uniek beeld is het.

Steunmaatregelen
Ook de muziektent op het ‘Oude Dorp’ is rood aangelicht. Dit werd gedaan door DLV Support, een goede collega van Sander en Nico. De stroom voor deze ludieke actie in Den Helder mochten ze even lenen van het gemeentehuis, en de apparatuur die gebruikt werd werkte in ieder geval nog prima. Nico en Sander en alle bedrijven in de sector hopen met deze publieksvriendelijke actie aan het grote publiek, maar vooral aan de politiek kenbaar te maken dat aanvullende steunmaatregelen in hun branche echt noodzakelijk zijn. Veel bedrijven zullen anders omvallen en dat zal grote gevolgen hebben voor de gehele entertainment industrie.

Nico en Sander konden wel even genieten van deze ‘klus’ (DHfoto)
Toon meer

DHfoto

DHFoto is een vaste redactiepartner van Regio Noordkop. Het bedrijf is gevestigd in Den Helder en bereikbaar via 0223-630461.

Wellicht ook interessant

Back to top button