Den HelderVideo

Vervende vaders in klusploeg van basisschool De Dijk (Video)

Advertentie:

Den Helder – Op basisschool De Dijk worden de handen flink uit de mouwen gestoken wanneer er geklust moet worden. Met een team van vrijwillige vaders wordt de school zo’n zes keer per jaar onder handen genomen.

Geen aannemer, maar ouders van leerlingen verzorgen kleine reparaties op basisschool De Dijk. Ook Directeur Maarten Tromp loopt in zijn verfoverall door de school op de klusdagen. “Vandaag is één van onze klusmiddagen die wij houden op onze school. Onze klusgroep bestaat uit vaders van leerlingen, of zelfs oud-leerlingen, die bij ons komen klussen”, aldus Maarten. Anjo Slot is één van die vaders. Zijn dochter is inmiddels te oud voor het basisonderwijs, maar hij komt nog altijd helpen. “Mijn dochter is inmiddels zeven jaar van school af, dus ik klus alweer een jaartje of vijftien mee, zo lang gaan we wel terug”, vertelt Anjo.

Het initiatief van de klusgroep is ontstaan met de reparatie van een keukenkastje dat scheef hing. “Een vader zei, ‘Ik kom wel even langs, dan hang ik hem recht’, en vanuit daar is het eigenlijk in twee jaar uitgegroeid”, verteld Maarten. Kleine klussen door een aannemer laten doen kost vaak veel, en enthousiaste vaders zagen wel een oplossing voor dit probleem. “De ouders dachten: als wij het doen is het zo gebeurt”. Inmiddels draait de klusploeg de handen niet meer om voor het schilderen van muren en het installeren van speelmateriaal op het plein.

Geboren uit noodzaak, behouden door verbinding
De klusmiddagen zijn nu vooral gezellig, en worden doorgaans afgesloten met een goede portie kibbeling of friet. Echter, de middagen spelen een belangrijke rol in het presentabel houden van de school. “De gezelligheid staat voorop. Het plezier is er, maar het is eigenlijk ontstaan uit noodzaak”, vertelt Maarten. Door bezuinigingen zijn conciërges niet meer voorhanden, en frequent onderhoud laten uitvoeren door een aannemer is prijzig. “Hier lopen 300 kinderen, dus dat dingen relatief snel stuk gaan en vervuilt raken is een gegeven. Dan kun je niet acht jaar wachten om een muur te gaan schilderen. Als het er dan niet meer uit ziet, wat doe je dan?”, vertelt Maarten. Hij is blij met de vrijwillige inzet, maar volgens hem is zou dit niet de oplossing moeten zijn. “Met het gemis van een vaste conciërge zijn we heel blij dat we hier op een andere manier invulling aan kunnen geven. Maar hoort het? Ik denk het niet.”

Toch zijn er voordelen aan de klusmiddagen. Zowel Maarten als Anjo benoemen dat het doen van vrijwilligerswerk ouders sterker verbindt met de ontwikkelingen en gebeurtenissen op de school. Anjo vertelt dat de vaders van de klusploeg onderling vaak schoolzaken bespreken: “Je bent zeker meer betrokken bij school. Je hoort wat meer, weet wat meer, en dat wordt dan weer besproken binnen de groep”.

Mannengroep
Dat mannen op vrijwillige basis betrokken raken bij school wordt toch vaak bijzonder gevonden, weet Maarten te vertellen. “Als vaders op verjaardagen vertellen dat ze in een klusploeg op school zitten, reageren mensen toch verbaasd. Het fenomeen van leesmoeders was al wel bekend, maar dat vaders ook geïntegreerd worden in de school wekt toch wat verbazing, maar de mannen krijgen ook complimenten”. Momenteel bestaat de klusploeg alleen uit vaders, en een goede dosis mannenhumor is dan zeker te vinden op de klusdagen. Toch moedigt Anjo ook de moeders van de school aan eens mee te helpen met klussen. “We hebben het wel eens vriendelijk gevraagd, maar ik heb ze hier nog niet op de steiger met een kwast in de handen gezien. Maar ze zijn zeker welkom!”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

Wellicht ook interessant

Back to top button