Den HelderPolitiek

Onderzoek naar van Joden onteigende panden in Den Helder

Adverentie

Den Helder – De gemeente laat onafhankelijk onderzoek doen naar de onteigening en doorverkoop van Joodse panden in de Tweede Wereldoorlog en specifiek naar het verloop van het rechtsherstel. Hoewel er na het einde van de oorlog besloten is de oorspronkelijke eigenaren of hun erfgenamen hun bezit terug te geven is dit volgens onderzoek door Pointer niet altijd juist verlopen.

In het onderzoek van Pointer valt te lezen dat “een groep Nederlandse, louche vastgoedhandelaren, makelaars en ondernemers tijdens de Tweede Wereldoorlog fors aan de handel in Joods onroerend goed heeft verdiend.” Dit bleek na de oorlog, toen de Duitse administratie werd onderzocht. “In de zogeheten ‘Verkaufsbücher’ staat gedetailleerd beschreven hoe meer dan 7.000 Joodse panden werden geroofd en doorverkocht”, aldus Pointer.

Uit deze Duitse administratie blijkt ook dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Den Helder 56 panden zijn onteigend. Wethouder Michiel Wouters: “In het televisieprogramma van Pointer is gesteld dat het rechtsherstel niet altijd adequaat is verlopen. Een inwoner uit de Noordkop heeft hier vragen over gesteld, er zouden namelijk ook in Den Helder woningen zijn waarbij dit het geval is. Bij zo’n drie tot zes woningen is het discutabel of onduidelijk, dat gaan we nu onderzoeken.”

Het onderzoek moet tegen het einde van dit jaar afgerond zijn. De kosten worden begroot op €30.000,-.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button