Noord-HollandSchagen

Als mantelzorger even vrij? Mantelzorgcentrum lanceert platform voor respijtzorg

Advertentie:

Noord-Holland – Het Mantelzorgcentrum heeft woensdag in Pand Raak te Schagen de eerste stappen gezet voor het creëren van een platform waar vraag en aanbod van respijtzorg worden samengebracht. Respijtzorg is een tijdelijke overname van de mantelzorg. Oud-staatssecretaris en voormalig aanjager respijtzorg Clémence Ross-van Dorp sprak de aanwezigen tijdens de bijeenkomst toe.

Soms heb je als mantelzorger andere verplichtingen, of wil je even vrij van je zorgtaken. Mevrouw Nap, bij de bijeenkomst aanwezig, is zelf respijthulp. Volgens haar lopen mantelzorgers zonder respijtzorg het risico te vereenzamen: “Als een mantelzorger geen respijtzorg zou kunnen opnemen, dan vereenzamen zij. Mantelzorgers kunnen dan nergens meer naar toe omdat zij thuis moeten blijven voor hun naaste. Bovendien houden ze het zorgen dan niet meer vol.”

Nieuw platform
De nieuwe website, mantelzorgvrij.nl, zal mantelzorgers en partijen die de zorg tijdelijk kunnen overnemen samenbrengen. De respijtlocaties Warm Thuis, Respijthuis Alkmaar (Zorgcirkel), ’t Huis Lioba, Leeuwenhof en Ten Anker (Aristozorg) tekenden de intentieverklaring om de respijtlocaties beschikbaar te maken voor de website. Via de website dienen mantelzorgers hun verzoek in om vrije tijd in te plannen. Respijtcoördinator bij het Mantelzorgcentrum, Marianne Weel, koppelt vervolgens mantelzorger en respijtvoorziening aan elkaar.

Een van de knelpunten van respijtzorg zijn de financiën. Respijtzorg kan vanuit verschillende potjes worden gefinancierd: Vanuit de Wmo, de Wlz (Wet langdurige zorg) of vanuit de zorgverzekering. Voor mantelzorgers is het vaak behoorlijk ingewikkeld en werpt het een drempel op om respijtzorg op te nemen. Het Mantelzorgcentrum helpt hen met het uitzoeken van de financiën, maar het moet makkelijker kunnen, vindt ook Clémence Ross-van Dorp: “De Nationale Zorgautoriteit is bezig met een plan om chronisch zieken een budget te geven, waaruit alle zorg kan worden geleverd, op basis van de behoefte van de cliënt. De ontschotting van de verschillende loketten als de Wmo en de Wlz en het minder moeilijk maken voor de burger levert ook weer geld op.”

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button