Hollands Kroon

Red de Wieringermeer in bezwaar tegen datacenter Het Venster

Advertentie:

Middenmeer – Actiegroep Red de Wieringermeer heeft bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, de vergunningverlener van de provincie Noord-Holland, haar bezwaren ingediend tegen de vergunning voor de bouw van het nieuwe Microsoft datacenter op Het Venster bij Agriport. Volgens de actievoerders is Microsoft niet bevoegd het benodigde onderstation te bouwen en zijn de berekeningen wat betreft de stikstofdepositie en de afvoer van vuil water onjuist.

Het datacenter, maar ook het onderstation mag Microsoft alvast bouwen door een gedoogbeslissing van de Omgevingsdienst. Red de Wieringermeer vindt dat laatste onterecht, omdat het onderstation officieel geen deel uitmaakte van de vergunningsaanvraag voor het datacenter. Later besloot de Omgevingsdienst dit onderdeel van het toch mee te nemen en net als bij de bouw van het datacenter akkoord te gaan met het verzoek van Microsoft om alvast te starten met de bouw.

Naast de problemen met de gedoogbeslissing ziet de actiegroep ook fundamentele bezwaren tegen de bouw van het onderstation en het datacenter. Zo zou Microsoft op basis van de Elektriciteitswet helemaal niet bevoegd zijn om het onderstation te bouwen en te beheren. Daarnaast merkt Red de Wieringermeer op dat de stikstofberekeningen voor het datacenter op selectieve gronden zijn gemaakt. De noodaggregaten die draaien op diesel worden in de berekening soms slechts vijf minuten per maand getest, terwijl deze in werkelijkheid dertig minuten zouden moeten draaien. “Een zuiver administratieve rekentruc”, zegt voorzitter Jan Meijles. Een systeem uit de omgevingsvergunning dat zuinig omgaat met het drinkwater kan volgens de actiegroep in de Noordkop niet goed worden toegepast, vanwege de hoge zoutgehaltes in de omgeving.

De omgevingsdienst moet binnen zes weken reageren op de bezwaren van Red de Wieringermeer.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

1 reactie

Wellicht ook interessant

Back to top button