Den Helder

Helderse methode in de race voor beste project Europa

Advertentie:

Jeugd Werkt! is een Helderse methode waarbij de gemeente werkloze jongeren van 16 tot 27 jaar stimuleert werkervaring op te doen, aan het werk te gaan of om weer naar school te gaan. Het gaat om een groep kwetsbare jongeren die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Meestal omdat zij geen startkwalificatie hebben en/of er sprake is van een zekere problematiek of beperking. Deze methode is zo succesvol dat het nu als project meedoet aan de landelijke verkiezing van het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Sinds 2014 is Jeugd Werkt! operationeel waarbij met 400 jongeren is gesproken. Een grote meerderheid van de jongeren is aan de slag gegaan bij een werkgever of heeft een opleiding aan het MBO hervat. Den Helder is een van de eerste gemeenten in de arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord die op deze manier investeert in de werkloosheid en het welzijn van jongeren zonder uitkering. Onder het motto: In Den Helder doet iedereen mee!

Het succes wordt bepaald door veel persoonlijke aandacht voor de jongere. Iedere jongere heeft een traject op maat. Daarbij wordt gekeken naar behoeften, wensen en vooral de talenten van de jongere. Er wordt meegedacht over wat het beste past bij de jongere en er wordt een match gezocht met een werkgever. Veel aandacht is er voor het kunnen vasthouden van werk en het vergroten van praktische kennis bij de werkgever. Ook voor werkgevers is het dankbaar om hieraan mee te werken: “Bij ons is maatschappelijke betrokkenheid echt, het is namelijk geweldig om een jongere te zien groeien. Dat motiveert. Ook de klik die we met deze jongere hebben is mooi.”

Zelfstandige toekomst
Pieter Kos, wethouder participatie: “De Helderse aanpak is gericht op preventie: door jongeren perspectief op een zelfstandige toekomst te geven kunnen problemen worden voorkomen. Het initiatief ligt bij de jongere zelf, die gemotiveerd wordt het beste uit zichzelf te halen. Ik hoop van harte dat dit prachtige project wint, omdat alle jongeren die langs de zijlijn staan en niet op eigen kracht verder komen, deze aanpak en aandacht verdienen! Onze methode is beschikbaar voor andere gemeenten en laat zich graag kopiëren.”

De methode Jeugd Werkt! doet nu mee aan de landelijke ESF-verkiezing 2019 voor beste project. Met een filmpje wordt een jonge Helderse deelneemster op de voet gevolgd. Het laat zien wat het voor haar en haar leven betekent om nu aan het werk te zijn via Jeugd Werkt! Vanaf 1 oktober is het filmpje online en kan er op worden gestemd.

Jeugd Werkt! wordt gefinancierd met subsidies vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF) om jeugdwerkloosheid te bestrijden.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button