Den HelderZakelijk

Historische reddingboot toegevoegd aan varende vloot van het Reddingmuseum

Advertentie:

Den Helder – Ondanks deze rumoerige tijd kan het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers weer vooruit kijken. De visie van het Reddingmuseum is het hele verhaal van het reddingwezen in Nederland onder de aandacht brengen bij een breed publiek en blijven vertellen. Van vroeger en van nu. Een van de doelen is de collectie uit te breiden met objecten van de periode vanaf 2002 tot nu en objecten die een kenbaar historische rol hebben gespeeld in het reddingswezen.

Reddingboot Abraham Fock heeft zo’n belangrijke historische rol gehad in de ontwikkeling van het reddingswezen. Het was namelijk een van de eerst gebouwde houten motorstrandreddingboten, die vernoemd is naar een van oprichters van de NZHRM. Vroeger werd dit type reddingboot door middel van paarden de zee in getrokken, later werd dit gedaan door een rupstractor. Het Reddingmuseum kreeg de kans deze prachtige boot te verwerven en toe te voegen aan haar vloot van varende historische reddingboten.

De komende maanden moeten er verschillende werkzaamheden verricht worden om de reddingboot vaarklaar te maken. De verwachting is de Abraham Fock medio of eind oktober te kunnen afmeren. De reddingboot zal ingezet worden voor commerciële vaartochten en evenementen.

Abraham Fock
De motorstrandreddingboot Abraham Fock is gebouwd in Katwijk tussen 1936 en 1937. In 1937 ging de reddingboot in dienst bij NZHRM station op Ameland totdat de boot in 1950 naar Terschelling vertrok. NZHRM was de voorloper van de huidige KNRM. Na gestationeerd te zijn in Terschelling, Schiermonnikoog en IJmuiden ging de reddingboot in 1958 naar KNRM station Wijk aan Zee, waar deze tot 1986 blijf varen. Met name in de oorlogsjaren maakte de reddingboot diverse gevaarlijke tochten.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button