Recensie

Mijn beste vriendin Anne Frank (recensie)

Advertentie:

De Tweede Wereldoorlog ligt al meer dan 75 jaar achter ons. Het aantal mensen die het bewust hebben meegemaakt neemt snel af. Één van die mensen is Hannah Goslar, die op 12 november 1928 als Joods meisje werd geboren in Berlijn.

Na de machtsovername door Hitler emigreerde het gezin, vader Hans, moeder Judith en haar 12 jaar jongere zusje Cabi naar Amsterdam. Daar werd ze op de zesde Montessorischool de klasgenote van Anne Frank. Al snel werden de meiden de beste vriendinnen. De 92-jarige Hannah woont in Jerusalem en haar herinneringen aan de hechte vriendschap met Anne zijn de bron voor deze bijzondere kijk op het leven van beide. Regisseur Ben Sombogaart heeft met “De Storm” en “De tweeling” al wat geschiedenis in beeld gebracht. Aan hem de taak om Hannah’s verhaal te verfilmen.

In de openingsscène stappen we in het Amsterdam van 1942. De stad wordt onderdrukt door de Duitsers. De Joden mogen niet veel en zijn verplicht de Davidster te dragen. De 13-jarige Hannah (Arendsen) woont met haar Duitse vader (Fernhout), moeder (Hellingman) en zusje Cabi in een bovenhuis. Moeder is zwanger en de zorg voor haar 12 jaar jongere zusje Cabi komt grotendeels op haar neer. Op school leert ze Anne Frank (Beemsterboer) kennen.

Mijn beste vriendin Anne Frank (Dutch Filmworks).
Mijn beste vriendin Anne Frank (Dutch Filmworks).
Hartsvriendinnen
Ze bewondert Anne vooral om de lef die ze toont. Ze worden hartsvriendinnen en beloven elkaar nooit te verlaten. Anne is altijd wat uitdagend en sleept Hannah het liefst mee in haar spelletjes en baldadigheden. Hannah wil later verpleegster worden en Anne actrice of schrijfster, maar vooral veel van de wereld gaan zien. De vader van Anne, Otto Frank (de Walle), is een keurige zakenman die huis en bedrijf aan de Prinsengracht had. Volgens Anne zijn vader en het huis aan het veranderen, maar ze kan er geen duidelijkheid over krijgen.

Hannah wordt onaangenaam verrast door het plotselinge vertrek van de Familie Frank naar Zwitserland. Ze begrijpt er niets van. Anne heeft niets gezegd en zou haar immers nooit verlaten. Steeds meer Joodse families worden van huis opgehaald en op transport gezet. De vader van Hannah verzekert haar dat ze niet gehaald worden, want hij heeft een vrijwaringsdocument. Als haar moeder in het kraambed overlijdt duurt het niet lang meer voordat het gezin Goslar ook op transport gezet wordt.

Mijn beste vriendin Anne Frank (Dutch Filmworks).
Vrouwenkamp
Eenmaal in het vrouwenkamp van Bergen Belzen heeft Hannah de zorg over Cabi en moeten ze onder erbarmelijke omstandigheden zien te overleven. Door toeval komt ze er achter dat Anne in het kamp naast haar zit. Ze zien elkaar niet, maar kunnen stiekem met elkaar praten. Het is februari 1945 en Anne heeft het slecht. Ze is ziek en heeft honger en vraagt Hannah haar te helpen. Met gevaar voor eigen leven weet ze nog wat eten over de muur te gooien. Ze hebben elkaar nooit meer gesproken. Anne overlijdt kort daarna en Hannah weet met haar zusje te overleven.

De verschrikkingen van de holocaust zijn al vaak verteld, beschreven en verfilmd. Dit waargebeurde verhaal voegt weer een indringend beeld toe over het leven in die tijd. Het is prachtig om te zien hoe de meisjes met elkaar omgingen. De 18-jarige Aiko Beemsterboer (Vecht meisje, Oogappels) weet de 13-jarige Anne overtuigend neer te zetten. Lekker eigenwijs en vol initiatieven. Zoals de moeder van Hannah altijd zei “God weet alles, maar Anne weet alles beter”.

Terugblikken
Complimenten voor de 16-jarige Josphine Arendsen die Hannah in al haar facetten juist weet te plaatsen. Het verlegen onschuldige meisje en vriendin, maar ook de zorgzame zus en dochter. Flodder en Sinterklaasacteur Stefan de Walle is de bijzonder aardige Otto Frank. Roeland Fernhout (All Stars, Floor Faber) weet respect te verdienen als de vader van Hannah. De Hongaarse actrices Adél Jordán en Tünde Szalontay spelen de vrouwen Maria en Eva die in het kamp Hannah helpen. Er is voor gekozen om met veel terugblikken te werken. Dat geeft een groot contrast tussen de zonnige beelden van Amsterdam en de trieste wereld van de kampen.

Door alle rollen in eigen taal te laten spreken wordt het realiteitsgevoel versterkt. Wel de zoveelste holocaustfilm, maar wel een die gezien moet worden, omdat we niet mogen vergeten.

Regie: Ben Sombogaart
Met: Aiko Beemsterboer, Josephine Arendsen, Stefan de Walle, Roeland Fernhout, Lottie Hellingman, Adél Jordán, Tünde Szalontay, Björn Freiberg, Hans Peterson, Zsolt Trill, Peter Blok
Kijkwijzer: 12 Jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button