Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Onderdijk, de Vlietroute

Adverentie

In het eerste jaar van de corona pandemie kwam het wandelen buiten onze woonplaats in beeld en zodoende ook het wandelnetwerk. Via de startpunten ontdekten we dat dorp waar we nog nooit van hadden gehoord: Onderdijk. Het ligt tussen Medemblik en Wervershoof aan het IJsselmeer en er zijn vanaf dit startpunt drie wandelingen te maken. De langste hebben we toen gedaan (en komt vast ook nog in deze rubriek), nu liepen wij de bijna 9 kilometer lange Vlietroute.

De hoofdstraat door het dorp levert achtereenvolgens een luxe minibieb met dubbele deuren en een tegeltjeswijsheidspreuk op. Het gaat over het uitzicht halverwege de berg en hij is wel aardig, maar we zitten hier tot ver in de omtrek op het platteland; de clou ontgaat ons even! Net voor we moeten afslaan langs het water zijn er voor de liefhebbers bloemkool, spekbonen en zonnebloemen te koop. Hier gaat de route het dorp uit en is er een kruispunt van waterwegen. Naar mijn idee bestond dit alleen in waterrijk Friesland, maar hier loopt ook de ene waterstroom over de ander heen.

Dexter
We lopen het bos in en volgens het bord zijn hier Dexter koeien, maar net als twee jaar terug is er voor ons geen koe te zien. Of we kijken erover heen, want ze hebben maar een schofthoogte van 80 tot 115 centimeter en staan bekend als minikoeien. Tot 1994, zo meldt het bord, waren er uitsluitend Dexters als Engels stamboekvee geregistreerd; toen werd de vereniging Holland Dexter opgericht en sindsdien hebben we hier een Hollands stamboek. Die koeien die we niet zien! Wat we wel zien is twee keer paard en wagen, de tweede keer ben ik net op tijd om het vast te leggen.

Het dichte bos uit, watertjes, bruggetjes en dan een jong aangeplant bos in. Het geboortebos, waar men sinds 2019 bomen plant ‘voor een gezonde en groene toekomst van onze kinderen’. De Groote Vliet, zoals dit gebied heet, bestaat uit bos, moeras, rietland en overstromings grasland en het is een walhalla voor weidevogels en amfibieën. Het is er heerlijk rustig wandelen en als kers op de taart komen we langs golfbaan De Vlietlanden en die heeft een terras met koffie!

Kitesurfers
De weg komt daarna uit op de weg terug naar het IJsselmeer en er is een fiets-/wandelpad langs het water. In de verte zien we al de tientallen gekleurde schermen in de lucht, van april tot september zijn kitesurfers welkom bij het Vooroever Nesbos. Er staat flink wat wind, dus de stoere mannen en vrouwen flitsen door het water, waarbij een stukje luchtacrobatiek deel uitmaakt van de sport. Er zal wel wat oefening aan voorafgaan, maar als je eenmaal zo kunt surfen ziet het er spannend uit! Er is een strandje bij, waar je ook kunt recreëren dus strandstoeltje mee en ga lekker zitten in het zand.

Over de Westfriese Omringdijk gaat de route voort, we kijken alle kanten uit, vooral over het water naar De Vooroever. Buiten de kustlijn zijn er dammetjes met bosschages aangelegd en daar zoeken veel vogels hun heil. Ze zitten beschut en hebben zoet water tot hun beschikking, hoe mooi kun je het hebben? Na een paar uur uitwaaien, vanwege de koffie iets langer onderweg, komen we weer uit in het centrum van Onderdijk. De auto staat precies geparkeerd tussen de kerk en café De Welkomst, dat inmiddels het terras buiten heeft staan.

Pompoenen
Als we met de auto Onderdijk verlaten rijden we nog even langs één van de leukste boerderijen met pompoenverkoop die wij kennen. Hier heb je ze in alle soorten en maten, daarnaast is de grote hal versiert met heksen en Halloween versiersels. We hebben heerlijk gewandeld en keren voorzien van herfstversiering voor onze tuinbank huiswaarts. Mooier dan dit gaat het niet worden!

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button