Defensie

Tromp vervangt Karel Doorman als vlaggenschip NAVO-vlootverband

Adverentie

Den Helder – Zr.Ms. Tromp is zondag vanuit Den Helder vertrokken. Het luchtverdedigings- en commandofregat (LC-fregat) sluit aan bij de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Het neemt vanaf donderdag de taken over van Zr.Ms. Karel Doorman. Dat is nu het vlaggenschip van het NAVO-vlootverband. Dit zeven internationale schepen tellende eskader staat heel 2022 onder leiding van de Nederlandse commandeur Jeanette Morang.

NMG1 is een van de vier NAVO-vlootverbanden die permanent beschikbaar zijn voor opdrachten vanuit het bondgenootschap. SNMG1 is het meest noordelijke vlootverband, met name actief in de Noordzee, Baltische Zee en de Atlantische Oceaan. SNMG1 doet onder meer oefeningen op zee en bezoekt verschillende havens om diplomatieke banden te onderhouden.

Eerste inzet sinds 2018
Zr.Ms. Tromp wordt voor het eerst ingezet sinds het van 2018 tot en met 2021 een midlife update onderging. Hierbij zijn verschillende wapen- en sensorensystemen, de brug en kombuis vernieuwd. Het LC-fregat heeft als belangrijkste functies luchtverdediging en commandovoering. Het is in staat om het volledige vlootverband te beschermen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button