Den HelderSport

Napoleon-Mijlenloop kent snikhete vijfde editie

Adverentie

Den Helder – De Napoleon-Mijlenloop is zondag onder extreme weersomstandigheden gelopen. Vooraf werd gevreesd dat de medewerkers van de EHBO veelvuldig in actie moesten komen, maar dat was gelukkig niet het geval. Een aantal lopers besloot halverwege bij de vijf mijl te stoppen en niet door te lopen tot de tien mijl.

Napoleon zag in 1811 de unieke ligging van Den Helder aan het water en stationeerde er zijn marinevloot. Voor de verdediging van die haven liet hij een aantal forten bouwen, welke hij later verbond met een liniedijk. Zij vormen samen ‘De Stelling van Den Helder’. Deze bouwwerken vormen het decor voor de Napoleon-Mijlenloop.

Peter Wilmsen, voorzitter Wegcommissie: “Normaal gesproken is deze loop altijd een maand later. We hebben nu besloten het eerder te doen en dat is geen succes wat betreft het aantal deelnemers. Er zijn veel leden van ons vandaag bij andere mooie lopen gestart. Dat is te begrijpen, maar liever hebben we natuurlijk dat ze er bij zijn.” Ook waren er beduidend minderen kinderen dan in andere jaren. Wilmsen vervolgt: “We gaan binnenkort met de vrijwilligers en bestuurders praten om te kijken hoe we dat volgend jaar gaan doen. Deze datum is wat mij betreft geen goed besluit geweest.”

Vraagtekens
Vanwege de zware weersomstandigheden waren er vooraf ook wat vraagtekens en zorgen bij SV Noordkop. “Je wilt absoluut geen ongelukken”, vertelt Wilmsen. “We hadden dan ook overal langs het parcours extra water neergezet en iedereen geadviseerd absoluut geen risico te nemen. Niemand gaat af als je besluit verstandig te zijn en geen risico te lopen.”

De boodschap kwam bij iedereen over, al ging dat soms ook moeilijk. Bram de Vree verscheen met een aantal vrienden aan de start en eigenlijk gingen ze voor de tien mijl. “We hebben vlak voor de start toch maar besloten om de helft daarvan te lopen”, vertelt de Vree. “We waren zo aan het zweten, dat is niet meer normaal. We zijn ook maar recreanten die morgen weer op ons werk moeten verschijnen.” Sylvia Bartels besloot helemaal niet te starten: “Ik had goed getraind, maar ik had gisteren een barbecue in de buurt van Zaandam. Daar heb ik iets gegeten wat me geen goed heeft gedaan. Ik heb de hele nacht op de bank gezeten en voel me niet lekker. Ik heb alleen maar gekeken naar het prachtige parcours en genoten van al die leuke mensen. Dat heeft genezend gewerkt, want ik ben nu weer happy. Al ga ik straks wel een lang dutje doen.”

Unieke omgeving
De Napoleon-Mijlenloop is een recreatie- en prestatieloop over vijf of tien Engelse mijl (8,05 of 16,09 km) en in 2019 door de Atletiekunie verkozen als leukste loopje in Nederland. Een opinie waar de winnaar van de tien Mijl, Bart van Trigt, het volkomen mee eens is. Hij kwam met grote voorsprong als eerste over de finish. Daarna raakte hij publiekelijk er maar niet over uit gesproken hoe mooi het parcours voor hem was geweest. Kees Heemskerk, één van de vele trouwe bestuursleden van SV Noordkop was er blij om: “Hij heeft natuurlijk helemaal gelijk. Ik sta er te weinig bij stil dat ook deze toppers tijdens deze unieke race ook de directe omgeving goed bekijken. Het aantal deelnemers moet volgend jaar hoger zijn en over de datum waarop de zesde editie van de Napoleon mijlenloop komt moeten we nog goed gaan praten.”

Toon meer

Albert Bronk

Albert Bronk is sportverslaggever bij Regio Noordkop. Je treft hem bij het voetbal, het wielrennen, hockey, zwemmen, judo en op tal van andere sportieve locaties. Tips, nieuws of suggesties voor Albert? Mail naar sport@regionoordkop.nl

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button