Hollands Kroon

30.789 tegels eruit, groen erin: Hollands Kroon verslaat Texel bij NK Tegelwippen

Advertentie:

Hollands Kroon/Texel – Tijdens de vierde editie van het NK Tegelwippen werden in het hele land ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Van maart tot en met oktober 2023 is dus een nieuw record gehaald.

Meer groen maakt de steden en dorpen koeler, waterbestendig en biodiverser. Dit jaar heeft Hollands Kroon meegestreden met een recordaantal deelnemers. In totaal deden 173 gemeenten mee om de meeste tegels te wippen. Donderdag kondigde de organisatie de winnende gemeenten aan. Hollands Kroon wipte 30.789 tegels en is op de zeventiende plek geëindigd in het klassement van kleine gemeenten.

Hollands Kroon werd in 2022 nog kampioen in het klassement voor kleine gemeenten. Hoewel de strijd om de gouden schep dit jaar niet is gewonnen, heeft de gemeente wel een andere strijd gewonnen. Dit jaar werd Hollands Kroon namelijk uitgedaagd door Texel. Zij zijn met 1.517 tegels uiteindelijk op plek 51 in het klassement van kleine gemeenten geëindigd.

Succesformule voor vergroening
De gekte om groen geluk sloeg in Hollands Kroon om zich heen tijdens het NK Tegelwippen 2023. Massaal pakten bewoners, ondernemers, scholieren en wethouders samen de schep op en droegen hun steentje bij. Voor het eerst dit jaar werd in de gemeente de tegeltaxi ingezet. Met deze tegeltaxi kwam de gemeente de tegels persoonlijk bij bewoners thuis ophalen. Maar ook de actie ‘lever een tegel in, krijg een plant cadeau’, tijdens de Dag van de Toekomst op 8 juli, leverde heel wat tegels op.

Wethouder Lilian Peters is apetrots en bedankt iedereen die aan de actie heeft deelgenomen: “Wederom hebben we laten zien waar een kleine, dunbevolkte gemeente als Hollands Kroon groot in kan zijn. 30.789 tegels zijn vervangen door groen. En daarmee dragen wij ons steentje bij aan een beter klimaat.”

Groene transitie
Het is inmiddels bekend dat we meer vaart moeten maken met de groene transitie in Nederland. Waarom tegelwippen daarbij zo belangrijk is, legt Beleidsadviseur Biodiversiteit Stefan Louwerse uit: “Wanneer tegels worden vervangen door groen, gaat dit wateroverlast tegen en kan de grond weer als spons functioneren. Bij hevige regenbuien kan water makkelijker wegstromen. Ook geeft groen verkoeling en gaat het hittestress tegen in de warme zomers. Bovendien vergroot het de biodiversiteit. Meer en afwisselend groen geeft een woonplek en voedsel aan dieren zoals insecten, vogels en egels.”

Ook gemeente Den Helder deed in 2023 mee aan het NK Tegelwippen. In de marinestad werden 9635 tegels vervangen door groen, wat neerkomt op 171,12 tegels per 1000 inwoners. Daarmee is Den Helder op de 21e plaats geëindigd in middelgrote gemeenten. Meer informatie en de eindstand is te vinden op nk-tegelwippen.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

1 reactie

  1. Jaren terug kreeg je een bekeuring als je voor een plantje een tegel tegen je huis er uit haalde en nu wordt je aangemoedigd.

Wellicht ook interessant

Back to top button