Den HelderPolitiek

Offshore Wind biedt kansen voor Helderse verbonden partijen

Advertentie:

Den Helder – De tweede jaarlijkse rapportage van de aan Den Helder verbonden partijen, die maandagavond aan de gemeenteraad werd gepresenteerd, laat op financieel gebied weinig positiefs zien. De toekomstige ontwikkeling van offshore windparken kan echter grote kansen met zich meebrengen voor Den Helder Airport en Port of Den Helder.

Een deel van de werkzaamheden van de Helderse luchthaven is nu al gericht op offshore wind en dit aandeel zal naar verwachting tot 2030 gaan groeien: “Uiteindelijk verwacht de luchthaven dat het eindvolume van de vliegbewegingen t.o.v. het piekjaar 2014 ca. 60- tot 70 % zal bedragen. Door de activiteiten rondom de herpositionering van de luchthaven en de verwachte toename van fixed-wing en drones, zijn de vooruitzichten voor de luchthaven voor de lange termijn gunstig”, zo valt te lezen in de rapportage. Alle hangaars zijn momenteel vol, Door de groei is uitbreiding met 1 hangaar noodzakelijk.

Ook voor de haven wordt de bouw van nieuwe windparken van groot belang, en al op korte termijn. Naar verwachting stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland namelijk eind 2021 al de aanbesteding open voor het windpark ‘Hollandse Kust West’. Volgens Jacoba Bolderheij, directeur van Port of Den Helder, zal hier een grote campagne op worden ingezet, met als doel om offshore windoperators te laten kiezen voor de haven van Den Helder als uitvalsbasis voor de werkzaamheden aan de nieuwe windparken. Door de strategische ligging kan Den Helder een belangrijke rol gaan spelen bij de ontwikkeling van deze en andere windparken op de Noordzee. De regio Noord-Holland Noord en de haven van Den Helder maken zich tevens klaar om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de waterstofeconomie.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

1 reactie

  1. Prachtig voor die partijen nu de. Unger verder hiermede de armoede in wordt gejaagd en het klimaat er niet mee verandert. De beroving van de burger !

Wellicht ook interessant

Back to top button