Den HelderPolitiek

Willemsoord komt na een transitiefase in bloei

Advertentie:

Den Helder – Het jaar 2021 was op veel manieren een overgangsjaar voor Willemsoord. Ariane Hoog, directeur van zowel Stichting Erfgoed Den Helder en Willemsoord BV liet zo weten in haar presentatie in de Raadscommissie Bestuur en Middelen. De komende jaren is er daarom meer ruimte voor concrete ontwikkelingen. Niet alleen met de komst van het stadhuis naar de Oude Rijkswerf, maar ook wanneer fusie van de twee organisaties onder haar hoede is afgerond. Dan kan het erfgoed in Den Helder een belangrijkere rol gaan spelen.

Na transitiejaar 2021 zal de vernieuwde organisatie Willemsoord B.V. zich gaan richten op het verder vorderen van het monumentenbeleid. Dit wordt gedaan door de zogenaamde ‘POM’ status te verwerven. Dit staat voor: Professionale Organisaties voor Monumentenbehoud. “Hierbij willen we graag twintig Rijksmonumenten hebben”, aldus Hoog. Dit aantal is een vereiste voor het verkrijgen van de status. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat over de aanwijzing van deze organisaties. Wanneer de POM status is verkregen kan aanspraak worden gemaakt op verschillende landelijke subsidies, die de verdere ontwikkeling van Willemsoord ten goede komen.

Transities
Naast de ontwikkelingen op het gebied van erfgoed zullen de komende jaren onder andere de parkeervoorzieningen verbeterd worden. De museumhaven zal worden heringericht en de nieuwe brug vanuit de Beatrixstraat zal worden gerealiseerd. Bovenop de bestaande evenementen zal er worden gekenen naar een uitbreiding van het aanbod en over de gehele breedte is er nog veel te doen op het gebied van duurzaamheid.

Toch zit Willemsoord ook in een moeilijke tijd. Volgens Hoog is er sprake van huurachterstand bij een aantal ondernemers op Willemsoord. Door de coronacrisis waren veel evenementen niet mogelijk en moesten sommige ondernemingen helemaal de deuren sluiten. Volgens de directeur is Willemsoord B.V. actief in gesprek met deze ondernemers en is er vertrouwen dat nu de coronamaatregelen langzaam verdwijnen, de situatie weer rendabel wordt voor de exploitanten.

Stadhuis
Wat betreft de ontwikkelingen ten aanzien van het stadhuis wist Ferdinand Vreugdenhil, directeur van Zeestad, te vertellen dat op 12 oktober de bouwhekken voor gebouw 66 worden geplaatst. Dezelfde week nog starten de eerste sloopwerkzaamheden aan het historische pand.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

8 reacties

  1. Als ik het goed begrijp gaat de heer Vreugenhil slopen waar mevrouw Hoog zich inzet voor behoud en verbetering. Het enige dat zij gemeen hebben is het werken aan het cultureel erfgoed.

    1. Niemand komt naar Den Helder.
      (Behalve om de boot naar Texel te nemen)

      I wonder why? 🤔

  2. Het zou Stijn sieren geen genoegen te nemen met wat er gezegd wordt. Doorvragen, hoe zien de plannen er uit en waar kunnen deze worden ingezien!

  3. De stichting Erfgoed Den Helder en Willemsoord B.V. zullen tot in lengte van jaren een blok blijven aan het been van de gemeente Den Helder en haar bewoners die op mogen draaien voor de kosten. De nieuw directeur dekt zich al in over de achterstand van huur na de Corona tijd. Klop, klop wethouder Visser heeft u nog wat geld voor ons want de jaarrekening heeft de kleur rood.

  4. alle hoop is nu gericht op de Hr Schaap , de erfgoed stichting en natuurlijk de bestuurs rechter waarvan we dan maar hopen dat die in ieder geval zijn ongenoegen zal laten blijken over de wijze waarop dit gemeente bestuur een groot deel van de Helderse bevolking schoffeert . Al gaat daar natuurlijk het korte geding niet over dat is aangespannen …….
    Waar blijven de herdenking zegels voor Willemsoord !! ??

  5. Wel het is eigenlijk heel simpel >Willimsoord kampte met torenhoog schulden.Daarvoor hebben ze natuurlijk veel geld voor nodig .Dat is binnen te harken via subsidies.Hoe groter het project des te meer geld.Dus we voegen twee clubs samen.
    Stelling Den Helder (die stonden dus niet in de rode cijfers) en Willimsoord.Voeg daaraan toe een verzameling bunkers die door vrijwilligers zijn opgeknapt en we hebben een prachtig stuk erfgoed.Daarmee kan er voldoende subsidie (ook Europees geld) binnenkomen en gaat Willimsoord niet kopje onder.

Wellicht ook interessant

Back to top button