Cultuur/NatuurHollands KroonVideo

Beeldentuin het Nederlands Kremlin krijgt nieuw kunstwerk (video)

Nieuwe Niedorp – De beeldentuin ‘het Nederlands Kremlin’ van Ger en Mien Leegwater krijgt een nieuw kunstwerk. Ger bouwt aan een metershoge spin geinspireerd op het beeld ‘Maman’ van Louise Bourgeois dat te zien is bij het Guggenheim museum in Bilbao. Leegwater zou het eigenlijk wat rustiger aan gaan doen, maar bloed kruipt waar het niet gaan kan: “Ik zei: ‘dit is mijn laatste object’ maar dat heb ik al drie keer gezegd!”

“Ik zag een reportage op tv over het museum in Bilbao, het Guggenheim. Daar zag ik een hele grote spin. Ik dacht ‘als je dat toch kan maken, dat is toch imposant!'”, vertelt Ger tussen het slijpen door. “Ik heb er eerst een paar weken over nagedacht. Over de materiaalkosten en de tijd die er in gaat zitten en toen dacht ik: ‘ik ga beginnen!'”

De kunstenaar is al ruim veertig jaar bezig met zijn levenswerk. Samen met geliefde Mientje denken ze ook na over de toekomst. Op een gegeven moment zullen ze het stukje door moeten geven. “Eén van ons wordt misschien een beetje slechter, dan zou het mooi zijn als we wat hulp kunnen krijgen”, vertelt Ger. Hulp in de tuin of bij het onderhoud, maar ook bij het in stand houden van de verzameling.

De kunstenaar hoopt dat zijn bouwwerken ook voor als hij er zelf niet meer is bewaard kunnen blijven, maar voorlopig is Leegwater echter nog lang niet klaar. “Ik zit er ook aan te denken om een héle hoge kikker te maken van tweeëneenhalf, drie meter hoogt. Dat ‘ie zo springt.”

Wie het kunstwerk in voltooide staat wil bewonderen moet nog even wachten. Leegwater schat in dat het nog zo’n drie weken gaat duren, maar: kunst laat zich niet dwingen. “De ene klus duurt langer dan de andere, maar tijd moet je niet over beginnen. Tijd interesseert me niet.”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button