Komende jaren voldoende parkeerplekken in centrum Den Helder

Het aantal parkeerplekken in de binnenstad van Den Helder neemt de komende jaren af, maar toch is er ook in 2021 nog meer dan voldoende aanbod voor de vraag. Dat blijkt uit de Parkeerbalans die de raadscommissie maandagavond gepresenteerd krijgt.

Op dit moment telt het centrum 1.066 parkeerplaatsen. In de directe omgeving (Vinkenterrein, Kanaalweg en Willemsoord) zijn nog 250 parkeerplaatsen te vinden, wat het totaalaanbod op 1.316 brengt. Uit metingen, zowel doordeweeks als in het weekend, blijkt dat de vraag kleiner is. Op een normale werkdag is de behoefte 791 parkeerplaatsen en op zaterdag 1.024. In beide gevallen dus minder dan het aanbod.

Door allerlei ontwikkelingen verandert er de komende jaren wel het een en ander in de binnenstad en dat heeft ook gevolgen voor de parkeerplekken. Door de realisatie van Halter Bellevue worden vanaf 2021 in totaal 75 nieuwe parkeerplaatsen gerealiseerd. Daartegenover staat het verlies van parkeerruimte op het Bernhard- en Julianaplein, het Koningsplein en de Prins Hendriklaan. Per saldo daalt het aantal parkeerplekken de komende jaren naar 971 in de binnenstad en 235 in de directe omgeving.

Geen problemen
Uit de Parkeerbalans blijkt dus dat nu en in de komende jaren er qua parkeren geen problemen zijn te verwachten op werkdagen. Ook op zaterdag is het aanbod groter dan de vraag, al wordt dan wel eerder gebruik gemaakt van de ‘overloop’ (de omgeving). Mocht de werkelijkheid anders uitpakken dan de voorspelling, dan zijn er volgens de gemeente nog genoeg “knoppen om aan te draaien”. Denk daarbij aan het verlenen van minder ontheffingen, het stimuleren van fietsgebruik, dynamisch parkeerverwijzen, eventuele aanleg van nieuwe parkeergarages.

Mobiele versie afsluiten