Den HelderJeugd

Toch nog een beetje Sint Maarten gevoel bij leerlingen Trimaran

Toch nog even de lampion zien in het donker (foto Jacomien Bartels)

Den Helder – Het Sint-Maartenfeest met zingende kinderen en prachtige lampionnen is dit jaar anders dan anders. De veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft de regio het dringende advies gegeven om het feest niet door te laten gaan. Bij basisschool De Trimaran werden door de kinderen nog wel met net zo veel enthousiasme lampionnen gemaakt en dat werd door de school natuurlijk beloond met wat lekkers. Kinderen hebben ook al ideeën waar ze de lampionnen gaan zetten als ze niet gaan lopen. In de vensterbank met een waxinelichtje erin of op hun slaapkamer met het lichtstokje.

Verhaal

Voor de kinderen van de Trimaran werd een toneelstuk opgevoerd over het verhaal van Sint Maarten. Leerlingen uit groep 5 hadden erg hun best gedaan het verhaal zo goed mogelijk uit te beelden en leerlingen uit groep zes lazen het verhaal tijdens het spelen voor. Er werden natuurlijk ook Sint Maarten liedjes gezongen en na afloop mochten de kinderen in een lampionnen optocht hun creaties aan de leerlingen van groep 8 laten zien die dat beloonden met wat lekkers.

Alternatieven

Groep 5 maakte een toneelstuk over het verhaal van Sint Maarten (foto Jacomien Bartels)

Dat er niet langs de deuren gelopen kan worden is natuurlijk niet leuk, maar al snel bedachten verschillende ouders en kinderen alternatieven. Juf Marijke hoorde verschillende verhalen van de leerlingen over andere dingen die er verzonnen zijn om toch een leuke avond te hebben. “Leuk dat de kinderen zo creatief zijn!”

Zo zijn er kinderen die in huis alle deuren afgaan, en dan maar hopen dat de ouders achter elke deur zitten met wat lekkers. Er zijn ook ouders die een heuse speurtocht naar snoepjes in huis hebben georganiseerd. Sommige kinderen gaan met de auto langs bij hun opa’s, oma’s, ooms en tantes. Een aantal kinderen gaat alleen even bij de buren langs. Er is ook een gezin dat gezellig met de lampionnetjes aan, onder het genot van chocomelk met slagroom en snoepjes, spelletjes gaat doen. Leuk om te zien dat het feest dus in de meeste gevallen wel gevierd wordt, alleen dan op een andere manier.

Verpleeghuizen
Bij de Trimaran is er eigenlijk ook altijd de traditie om met Sint Maarten bij verpleeghuizen in de omgeving langs te gaan. Dat is altijd een aandoenlijk tafereel, blije zingende kinderen en hele blije oudere mensen die vaak lekker mee gingen zingen. “Dit jaar kan dat gewoon niet, maar zodra het weer verantwoord is zullen we de activiteiten die we met de oudere mensen doen zeker weer oppakken”, aldus juf Marijke.

Groep 6 las het verhaal voor (foto Jacomien Bartels)
Toon meer

DHfoto

DHFoto is een vaste redactiepartner van Regio Noordkop. Het bedrijf is gevestigd in Den Helder en bereikbaar via 06 - 52 42 12 11

Wellicht ook interessant

Back to top button