Hollands KroonPolitiek

Cursus ‘Politiek Actief’ brengt inwoners naar de raad

Hollands Kroon – De cursus ‘Politiek Actief’, die de gemeente Hollands Kroon begin dit jaar organiseerde, is door de deelnemers positief ontvangen. ‘Nieuwe’ politiek geïnteresseerden vonden hun weg naar de gemeenteraad en voor meer ervaren inwoners was het een fijne opfriscursus.

Zo was Diny Braak uit Winkel al jaren geïnteresseerd in de lokale politiek, maar leek de stap om er ook daadwerkelijk iets mee te doen nog te groot. “Het sprak me heel erg aan om invloed te kunnen hebben op je eigen leefomgeving, maar hoe dat allemaal in zijn werk gaat was me nog onduidelijk”, vertelt Diny. “Ik had toch wel het idee dat je om eventueel in de gemeenteraad te komen een bepaalde achtergrond nodig zou hebben, bijvoorbeeld qua opleiding. Tijdens de cursus ben ik daar gaandeweg heel anders naar gaan kijken, het is veel laagdrempeliger dan ik had verwacht.” De uitgebreide uitleg over de processen binnen de lokale politiek hebben wat dat betreft veel inzicht geboden.

Zoveel zelfs dat Diny zich heeft aangesloten bij lokale partij Onafhankelijk Hollands Kroon (OHK): “Ik heb goed gekeken wat het beste bij mij past. Ik voel me eigenlijk niet thuis bij de landelijke partijen, dus die vielen af. Het woord ‘onafhankelijk’ spreekt me ook heel erg aan. Ik werd heel positief ontvangen door de partij en voel me er inmiddels ook echt op mijn plek. Ik heb ook aangegeven dat ik graag raadslid word, dus ik hoop dat ik op de kieslijst kom.” Daarbij is het volgens Diny voor OHK prettig dat zij als vrouw wat diversiteit meebrengt en dat ze uit de regio Niedorp komt, waar de partij nog wat ondervertegenwoordigd is. Diny laat tevens weten dat er met haar nog twee of drie cursisten waren die inmiddels bij OHK zijn aangesloten. Mocht Diny niet in de raad komen is ze alsnog bij met haar deelname aan de cursus en blijft ze actief betrokken. Ze wilt zich graag inzetten voor het sociaal domein en goede zichtbaarheid van de politiek in de gemeente.

Het bestuur van SHK deed ook mee aan de cursus (Foto: SHK).

Ook met ervaring
Aan de cursus deden ook mensen mee met meer politieke ervaring. Bijvoorbeeld Klaas Huijbers en Trudy de Kruijf, beide bestuursleden van Senioren Hollands Kroon (SHK). Huijbers, penningsmeester van SHK, geeft aan dat hij het prettig vond om wat verdieping te krijgen over het wel en wee in de gemeenteraad. Hij stelt zichzelf ook verkiesbaar in maart volgend jaar, dus alle beetjes extra kennis zijn mooi meegenomen: “Ik raad de cursus ook aan iedereen aan. Soms hoor je mensen zeggen dat de gemeente niets doet, maar in zo’n cursus zie je dat dit niet klopt. Als je weet hoe het werkt binnen de gemeente weet je ook beter waar je heen kan gaan met problemen en heb je meer begrip voor het werken binnen het openbaar bestuur.”

Trudy de Kruijf beaamt dit en stelt dat het daarom ook voor mensen die geen politieke ambities hebben relevant is om de cursus te volgen. Trudy heeft jaren ervaring als raadslid en heeft lang gewerkt als gemeentelijke belastingdeurwaarder. Sinds anderhalf jaar is zij voorzitter van het bestuur van SHK. Voor haar was de informatie tijdens de cursus daarom wat minder relevant, het was al bekend. “Ik zou mensen met politieke ambities wel iets willen meegeven, namelijk dat het ook erg veel tijd kan kosten om als raadslid aan de slag te gaan. Dat is een belangrijk besef.” Volgens Trudy is dit dan ook de reden dat er zoveel ouderen in de raad zitten. Een eerlijkere verdeling zou volgens haar beter zijn, maar het wordt steeds lastiger om voldoende tijd vrij te maken.

Open gemeente
Sylvia Ten Pierik deed zonder politieke ervaring mee aan de cursus. Voor haar was het tegelijkertijd een soort kennismaking met de gemeente Hollands Kroon, aangezien zij hier pas kort woont. Dat is haar goed bevallen: “Ik zag dat de cursus werd aangekondigd op een groot bord, waar ik steeds langsreed tijdens onze verhuizing. Dat leek me wel wat.” Sylvia is erg betrokken bij dierenwelzijn en zou dat dan ook graag oppakken binnen de gemeente. Zij heeft daarom ook de Partij voor de Dieren benaderd, maar daar is vooralsnog niks concreets uitgekomen. Bij de bestaande lokale partijen vond Sylvia nog niet direct aansluiting, maar ze houdt haar ogen en oren open.

Het heeft wel de drempel verlaagd. Het verbaasde haar dan ook hoe open de gemeente was. Burgemeester Rian van Dam, die ook voorbij kwam tijdens de cursus, wilde Sylvia wel een keer uitnodigen voor een kop koffie, zo benaderbaar vond ze haar. Als ze een minpunt van de cursus moet noemen dan is het dat deze digitaal werd gegeven, zo is het moeilijker contact leggen. Overigens noemde alle geïnterviewde personen dit. Tijdens de cursus zag Sylvia wel dat er ook mensen waren die tussentijds afhaakten. Ze kwamen dan bijvoorbeeld enkel de eerste twee bijeenkomsten. Daar heeft ze ondanks haar positieve ervaring ook begrip voor: “Er wordt veel tijd gevraagd en je moet het wel serieus oppakken als je meedoet. Ik werk zelf gewoon fulltime en dat maakt het lastiger.” Sylvia is daarom ook wat terughoudender in haar politieke ambities, maar de cursus heeft het zeker dichterbij gebracht.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button