Ingezonden

De voordelen van grasgevoerd vlees

Advertentie:

Ondanks dat koeien natuurlijk eigenlijk gras horen te eten, worden deze toch vaak met graan gevoerd. Zonde, want grasgevoerd vlees is zowel beter voor de natuur als het welzijn van de dieren. Maar ook onze gezondheid heeft veel baat bij koeien die 100% met gras gevoerd zijn. Wij zetten de verschillen en voordelen voor je op een rij, zodat jij straks een weloverwogen keuze kunt maken als je bij de vleesgroothandel of slagerij bent.

Verschil tussen grasgevoerd en graangevoerd vlees
Hoewel je misschien zou denken dat alle koeien gras eten, krijgen veel koeien toch ook ander voer. Ze krijgen een combinatie van maïs, granen, zaden, hooi en krachtvoer. Ook staat deze koeien vaak een groot deel van het jaar op stal. Grasgevoerde koeien staan daarentegen vrijwel het hele jaar door in het weiland. Hierdoor krijgen ze een grote variatie aan gras- en plantensoorten binnen.

Verschil in smaak
Het voer dat de koeien toegediend krijgen heeft ook invloed op de smaak van het vlees. Zo heeft graangevoerd vlees vaak meer marmering en is het wat zoeter van smaak. Grasgevoerde koeien produceren vaak minder vet en hebben slankere spieren. Hierdoor is de smaak van het vlees dat deze koeien geven vleziger en natuurlijker van smaak. Het heeft volgens sommige mensen bijna iets weg van wildvlees.

Gezondheidsvoordelen
Vlees van koeien die enkel gras te eten krijgen, bevat van nature meer goede stoffen dan graangevoerd vlees. Denk aan omega-3, CLA en vitamine A en E. Een ander voordeel van grasgevoerd vlees is dat het juist minder omega-6 bevat dan graangevoerd vlees. Met name biologische grasgevoerd vlees is beter voor de gezondheid, omdat de weilanden hierbij ook niet worden besproeid met pesticiden.

Beter voor het milieu
Tot slot is grasgevoerd vlees ook nog eens beter voor het milieu, omdat het een lagere netto CO2 uitstoot heeft dan graangevoerd vlees. De voedingstoffen hiervan moeten namelijk vaak uit het buitenland komen. Bovendien worden de weilanden bij grasgevoerde koeien op een natuurlijke manier bemest, terwijl hier bij graangevoerde koeien zware machines voor nodig zijn.

Kies je voortaan toch liever voor grasgevoerd vlees bij het koken? Of heb je een horecaonderneming en wil je jouw gasten enkel de beste kwaliteit voorschotelen? Dan bestel je de mooiste stukjes grasgevoerd vlees eenvoudig bij de horeca groothandel online. Scheelt weer een ritje, en ook dat is dan weer beter voor het milieu!

Toon meer

Reclame Regio Noordkop

Bovenstaand bericht is aangeleverd aan Regio Noordkop en voor plaatsing is betaald. Regio Noordkop is niet verantwoordelijk voor aard en inhoud van het bericht. Vragen over bovenstaand of soortgelijke berichten? Mail naar hoofdredactie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button